Het Nederlands elftal heeft woensdagavond Gibraltar met 0-7 overklast. De ploeg van trainer Frank de Boer kende een zeer moeizame eerste helft, maar wist na rust toch het verschil te maken. Daarmee doet Oranje uitstekende zaken voor WK-kwalificatie.

De eerste vijftien minuten gebeurde waar critici vooraf al voor waarschuwden. Nederland kon op het droge kunstgrasveld van het Victoria Stadium maar moeilijk de ruimtes vinden. Doordat de Gibraltarezen het veld met een 5-4-1 systeem erg klein hielden, had Oranje lang de tijd nodig om af te tasten waar het gat naar het doel lag.

Na iets meer dan een kwartier spelen, wist Nederland zich dan toch door de zee van rode shirts te wringen. Onder andere met een volley van Memphis Depay en een kopkans van Denzel Dumfries was ‘The New Wave’ even aanwezig voor het doel van keeper Coleing Dayle, maar tot echt uitgespeelde kansen leidde dit nog niet.

Nederland dringt aan

Op slag van rust is het na een aantal serieuzere kansen dan eindelijk wel raak. Een afvallende bal komt pardoes voor de voeten van Steven Berghuis. De Feyenoorder krulde in de 42e minuut de bal vervolgens fraai in verre hoek achter Coleing.

Na de thee begonnen de oranjehemden met een forse tegenslag. Weliswaar niet door een tegengoal, maar wel door het uitvallen van Daley Blind. De Ajacied raakte geblesseerd bij een uitbraak van Tjay De Barr. Bij een verdedigende actie bleef zijn been haken in het stroeve kunstgrasveld en hij moest per brancard het veld verlaten.

Oranje loopt uit

De ploeg reageerde uitstekend op deze tegenvaller. Twee minuten na het uitvallen van Blind gaf Berghuis na goed combinatiespel aan de rechterkant de bal messcherp voor, waarna Luuk de Jong hem over de grond kon inschuiven voor de 0-2.

In het laatste half uur ging het vervolgens snel. Na het tweede doelpunt was de fut eruit bij Gibraltarezen, waar Nederland optimaal van profiteerde. In vier minuten tijd liep Oranje uit naar 0-5. Memphis Depay, Georginio Wijnaldum en Donyell Malen tekenden voor die treffers. Vlak voor het eindsignaal gooiden Donny van de Beek en Memphis de wedstrijd definitief in het slot door met twee doelpunten nog flink aan het doelsaldo te werken en de eindstand op 0-7 te zetten.

Door deze overwinning klimt het Nederlands elftal naar de tweede plek in groep G. Met zes punten staan ze nu één punt achter Turkije, dat op hetzelfde moment punten verspeelde tegen Letland (3-3). Noorwegen, de andere concurrent van Oranje voor een ticket naar het WK, doet wél wat het moet doen. De Scandinaviërs winnen namelijk met 1-0 op bezoek bij Montenegro. De ploeg van sterspeler Erling Braut Haaland staat zodoende in punten gelijk met Nederland, maar heeft een minder goed doelsaldo.