Van de 31 kandidaten zijn er nog drie verenigingen over voor de titel sportaccommodatie van het jaar van NOC*NSF. De prijs wordt op 22 april uitgereikt aan voetbalvereniging SV Grol uit Groenlo, voetbalvereniging FC Burgum uit Burgum of tennisvereniging Berg en Dal uit Berg en Dal. Zij hebben volgens de vakjury de meeste actieve stappen gezet op het gebied van duurzaamheid. Een belangrijk thema binnen de wedstrijd.

Voetbalvereniging SV Grol

Dankzij een vooropgesteld stappenplan is SV Grol uit Groenlo in samenwerking met partners het sportpark gaan verduurzamen. Door middel van investeren en terugverdienen, hoopt de sportclub zowel een maatschappelijke als financiële bijdrage te leveren. Onder andere door nieuwe ledveldverlichting en een nieuw geïsoleerd dak van het kleedkamergebouw. Daarnaast zit er hoogrendementsglas in de ramen en beheert de organisatie vastgoed voor het sproeien van de velden in de zomer. Daarnaast maken ze gebruik van zonnepanelen.

Voorzitter Hans Scheinck is trots deel uit te maken van de laatste drie kandidaten voor de titel, maar weet niet of ze gaan winnen. “Bij een groot sportpark horen kosten. Met het oog op de gemeentelijke wens in 2030 energieneutraal te zijn voelen we ons verantwoordelijk bij te dragen aan een verlaging van de energielasten. Toch is volledig energieneutraal een grote stap, dat wordt een uitdaging. Maar met ons team aan adviseurs en marketeers zien we zeker perspectief het verbruik tot nul te brengen.”

Voetbalvereniging FC Burgum

Bij FC Burgum hebben ze drie bestaande accommodaties samengevoegd tot een compleet nieuwe. Projectleider Jaap van Bruggen vertelt er het volgende over: “Door deze nieuwbouw konden we alle mogelijke toepassingen om te verduurzamen gebruiken. We hebben hiermee heel veel vierkante meters bespaard en de kwaliteit van de hoofdaccommodatie verhoogd.” Er is in samenwerking met de gemeente tien miljoen geïnvesteerd en de accommodatie is nu de basis voor twintig verenigingen.

De nieuwe locatie is volledig energieneutraal door de 650 aanwezige zonnepanelen. “De energierekening staat op nul euro, wat uitzonderlijk is voor een vereniging. Voorheen stond deze op 30.000 euro per jaar. De club investeert ook in sociale duurzaamheid: de parkeerplekken worden gedeeld met het AZC in de buurt en er wordt nauw samengewerkt met leden en vrijwilligers voor onderhoud. Van Bruggen ziet zeker een kans op de winst voor zich. “Ik denk dat we alles wat we konden toepassen, hebben toegepast. Meer mogelijkheden zijn er niet meer.”

Voetbalvereniging FC Burgum

Tennisvereniging Berg en Dal

Marcel van Dommelen, penningmeester bij Berg en Dal is erg blij met de nominatie. “Om genomineerd te worden moet je aan meer denken dan het milieu alleen. Onze focus ligt op energiebesparing en ontwikkeling. We hergebruiken zoveel mogelijk materialen en scheiden het afval wat de verduurzaming met zich meebrengt. We zijn als vereniging all electric, dankzij onze 49 zonnepanelen. We hebben goede isolatie en ventilatie en ledverlichting op de baan en op het terrein.” De accommodatie is daarnaast multifunctioneel. “Vier dagen in de week maken hardloopgroepen ook gebruik van onze locatie en we werken nauw samen met de dorpsvereniging die ons clubhuis kan gebruiken bij activiteiten. Er hangt ook een AED voor de club én de buurt.”

Van Dommelen schat de kansen goed in, maar meedoen is voor hem al winnen. Hij hoopt vooral anderen te inspireren. “Onze verduurzaming willen we zichtbaar maken voor de omgeving en andere verenigingen. We zijn een kleine tennisvereniging van zo’n 300 leden en we hebben dit plan uit kunnen voeren zonder ook maar enige contributieverhoging voor onze leden. Dankzij alle vrijwilligers. We hopen anderen te laten zien dat ook kleine clubs dit kunnen bereiken.

Tennisvereniging Berg en Dal

Bovenstaande accommodaties zijn gekozen uit een totaal aantal van 31 aanmeldingen. Op 22 april wordt de uitslag bekend gemaakt.