Dankzij Lindsay van Zundert (16) doet Nederland voor het eerst sinds 1976 weer mee bij het Olympisch kunstschaatsen. De Tilburgse Kunstrij Vereniging (TKV) hoopt op een toename in populariteit van de kunstschaatssport. 

Nederland neemt tijdens de Olympische Spelen in ieder geval deel bij de vrouwen, dat maakte sportkoepel NOC*NSF gisteren bekend. Dankzij de prestatie van Lindsay van Zundert op het WK in Zweden gaat er hoe dan ook een Nederlandse kunstschaatser naar de Spelen. Naar alle waarschijnlijkheid vertegenwoordigt Van Zundert Nederland bij de Olympische Spelen in Peking. Haar eigen club, de Tilburgse Kunstrij Vereniging, is apetrots op Lindsay en hoopt een graantje mee te pikken van het ‘Lindsay-effect’. “De toename in aandacht voor de sport vertaalt zich hopelijk naar meer leden. We proberen op deze toenemende interesse als club ook in te spelen door bijvoorbeeld gratis proeflessen aan te bieden”, vertelt Biryanta Bol, trainster bij TKV. “We hopen dat dit deuren opent voor de sport.”

Lois Libregts (16) schaatst al tien jaar en droomt over grote wedstrijden, zoals bijvoorbeeld een WK. “Ik vind het heel vet dat Lindsay de Olympische Spelen heeft bereikt. Nederlandse deelname aan de Spelen zagen veel mensen als bijna onmogelijk. Dat Lindsay dat nu flikt, daar ben ik heel trots op.” De media-aandacht die Lindsay trekt, zet de spotlight ook op de sport. Geheel terecht, volgens Libregts. “Het is een prachtige sport. Ik voel me vrij op het ijs.”