De Amsterdamse dovenschaakclub Tot Ons Genoegen (TOG) bestaat honderd jaar. De vereniging is de oudste Nederlandse dovensportvereniging. De club werd op 30 maart 1921 opgericht.

“Voor ons draait het allemaal om een gevoel van thuiskomen, begrip voor elkaar. Dit gevoel komt grotendeels doordat op deze vereniging iedereen in gebarentaal communiceert”, aldus voorzitter Mark Schenk. Schenk is zelf ook doof en communiceert met gebarentaal. De gebaren worden vertaald door een tolk die via facetime bij het gesprek aanwezig is. “We zijn enorm trots op het honderdjarig bestaan van onze vereniging en kunnen niet wachten om het te vieren wanneer corona dat toelaat.”

TOG is een vereniging voor doven en slechthorenden, maar ook horende leden zijn welkom. Momenteel zijn alle zestien leden echter doof of slechthorend. De vereniging schaakt zowel in de competitie voor speciaal voor doven en slechthorenden, als in de competitie voor horende schakers. Het honderdjarige bestaan van de club wordt gevierd met een toernooi waaraan 160 mensen uit verschillende landen meedoen. Vanwege corona is het toernooi uitgesteld tot oktober 2021.

Arjen Hoogwerf van de Koninklijke Nederlandse Doven Sport Bond (KNDSB) benadrukt ook het belang van sportclubs voor mensen met een auditieve beperking. “De maatschappij is volledig ingericht op horende mensen, daarom moeten mensen met een auditieve beperking zich enorm inspannen om mee te kunnen doen. Het is erg fijn om een vereniging te hebben met doven en slechthorenden. Zo’n vereniging is een plek waar gebarentaal de norm is en een wereld waarin we allemaal gelijk zijn.”

In principe kunnen niet-horende mensen meedoen in een reguliere sportcompetitie, maar dat is qua communicatie vaak erg lastig. Daarom houdt KNDSB zich ook bezig met de integratie en participatie van dove mensen in een reguliere sportomgeving. Hoogwerf: “Wij zijn van mening dat iedereen moet kunnen meedoen in de reguliere competitie. Ook de schaakbond helpt mee binnen dit initiatief.”

Allysa leert haar volgers gebarentaal op het Instagramaccount @dokter.gebarentaal. Speciaal voor de nieuwsredactie maakte ze een video over gebaren die handig zijn tijdens een potje schaken: