Schaken onder jongeren wordt steeds populairder. Sinds de coronacrisis schaken zo’n 6500 kinderen dagelijks online via schaakplatform Chessity. Jesús Medina Molina pleit voor schaaktafels in openbare ruimten in Nederland, zodat kinderen op deze manier kennis kunnen maken met deze denksport. 

In 21 gemeenten in Nederland staan er inmiddels schaaktafels in openbare ruimten, en afgelopen weekend zijn er nieuwe schaaktafels geplaatst in Groningen. Medina Molina verwacht aan het eind van 2021 zo’n 40 gemeenten te hebben voorzien van schaaktafels. Deze tafels worden meestal geplaatst op strategische plekken, zoals bij looproutes en speeltuinen. Op deze manier loopt de jeugd hier vaker langs. ‘’Mijn doel is het bereiken van de jeugd. Er zijn jongeren die bijvoorbeeld niet lid willen worden van een schaakvereniging door de contributie die zij moeten betalen, maar die vinden het wel leuk om op zondag een uurtje te schaken.’’ 

In de populaire Netflix-serie The Queen’s Gambit ontdekt de wees Beth Harmon dat zij een schaakwonder is. Medina Molina denkt dat deze serie er ook voor heeft gezorgd dat schaken populairder is geworden onder jongeren, en dan met name onder meisjes. Dit is volgens hem belangrijk, omdat meisjes nog ondervertegenwoordigd zijn in de schaakwereld. ‘’Beth, zo heet de hoofdpersoon, heeft een sterke persoonlijkheid en is erg slim. Dit spreekt veel meiden aan om zich ook te verdiepen in schaken. Ik denk dat die serie hierin dus een ontzettend belangrijke rol speelt’’, vertelt hij.

In onderstaand audio-item vertelt Medina Molina waarom het goed is dat jongeren leren schaken.