De tiny house-beweging is sinds vijf jaar in ons land. De beweging kwam overwaaien vanuit de Verenigde Staten, maar tiny houses zijn razend populair geworden in Nederland.  Zo zijn er al plannen voor tienduizend tiny houses in Brabant en telt de Tiny House Nederland Facebookpagina op dit moment meer dan 30.000 volgers.

Volgens Monique van Orden, schrijfster van het boek ‘Tiny House, living’ en voorzitter van Tiny House Nederland, zijn mensen steeds meer bezig met het milieu. “Mensen die tiny gaan wonen moeten over een hoop nadenken. Je kan bijvoorbeeld niet meer veel spullen aanschaffen; in een tiny house wonen is een soort bewustzijnsproces.” Eefje Fehres, eigenaresse van Tiny House Store, ziet een flinke toename in het aantal mensen dat geïnteresseerd is in een tiny house: “Vorig jaar kreeg ik ruim de helft minder klanten. Het anders leven trekt steeds meer mensen en vooral jonge mensen, omdat huizen steeds duurder zijn.”

Kleinere ecologische voetafdruk

De kleine huisjes zijn door tientallen redenen duurzamer dan een gemiddelde middenwoning. “Ze zijn een stuk kleiner en daarmee automatisch duurzamer. Ze hebben minder bouwstoffen nodig, nemen minder plek in op de grond en hebben minder energie nodig om het huis te verwarmen. Dit zorgt voor een kleinere ecologische voetafdruk”, aldus Fehres.

Geen modegrill

Hoeveel kleiner je ecologische voetafdruk precies is als je in zo’n ieniemienie-huisje woont, is tot op heden niet bekend. Wel is er uit een onderzoek in 2017 geconcludeerd dat tiny houses geen trend, maar blijvend zijn (Stec Groep aan RVO: ‘Klein wonen: trend of hype?’). “Tiny wonen is geen modegril, het is de toekomst”, aldus Van Orden.