Loon op Zand is bekroond tot wandelgemeente van het jaar door wandelkrant Te Voet. Loon op Zand nam het op tegen Landerd en Roerdalen, die beide veel stemmers trokken. Toch eindigde Loon op Zand op de eerste plaats, met dank aan de Loonse en Drunense Duinen. Hoofdredacteur van wandelkrant Te Voet Tialda Hoogeveen noemt de locatie dan ook on-Nederlands.  

“Struinen door de Brabantse Sahara. Waar je ook kijkt, zand,” schreef de verslaggever van Te Voet over de Loonse en Drunense Duinen. Het gevarieerde en uitgestrekte landschap lijkt de meest logische reden om Loon op Zand als winnaar te bekronen, “maar uiteraard spelen er meerdere factoren mee,” vertelt Hoogeveen. “De wandelroutes worden ook beoordeeld op het percentage aan onverharde paden. We weten uit ervaring dat wandelaars dit belangrijk vinden. Alles is in Nederland heel netjes ingericht, daarom is het fijn om af en toe een zandpad onder je voeten te voelen. Ook worden de routes beoordeeld op wat het de wandelaar te bieden heeft. Denk aan bankjes, uitkijkpunten en vooral goed onderhoud.”

Ondanks dat gemeente Loon op Zand de verkiezingen heeft gewonnen, raadt Hoogeveen ook de routes in Landerd en Roerdalen aan: “Het is fijn om afwisseling te zoeken in je wandelingen. Nederland heeft zoveel meer te bieden dan men denkt. Wat betreft natuur is er enorm veel variatie te vinden.”