Er is de laatste jaren een toename in het geweld tegen journalisten. Dat concludeert PersVeilig uit het aantal binnengekomen meldingen. In de eerste maanden van 2021 zijn er al 73 incidenten gemeld van bedreiging of geweld. PersVeilig is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het Genootschap van Hoofdredacteuren, de Politie en het Openbaar Ministerie. De organisatie helpt journalisten om te gaan met bedreigingen en versterkt de positie van journalisten tegen geweld.

Vanaf 2017 begon de persvrijheid steeds meer onder druk te staan en in 2018 waren er ernstige aanslagen gepleegd op de redacties van de Telegraaf en Panorama. Het is een fundamenteel probleem in de Nederlandse samenleving, dit zegt Thomas Bruning van PersVeilig in een interview met Trouw. Bij de boerenprotesten was geweld te zien, bij mensen van Viruswaarheid en afgelopen weekend bij kerkgangers. Bruning vertelde Trouw dat hij denkt dat het komt, omdat deze groepen zich niet gehoord voelen bij de pers. De groepen zijn teleurgesteld en leven in hun eigen beleving. In de Persvrijheidsmonitor is ook te lezen dat er vaker bij demonstraties journalisten worden mishandeld. De Persvrijheidsmonitor is een jaarlijks overzicht dat de ontwikkelingen op het gebied van persvrijheid in Nederland in kaart brengt.

De onderstaande tijdlijn bevat belangrijke gebeurtenissen voor de persvrijheid vanaf 2016. In 2016 werd er een journalist geliquideerd in Nederland. Dit was een belangrijk keerpunt in de geschiedenis van persvrijheid in Nederland.