De Matthäus-Passion is vanwege corona ook dit jaar nergens te horen: althans, bijna nergens. De alternatieven van het populaire paasconcert schieten uit de grond om het thuiszittende publiek tevreden te stellen.

De sombere muziek, van Johann Sebastian Bach, vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus Christus. Dat verhaal krijgt dit jaar echter niet de kans om overal zijn glans te pakken. Toch bedenken muzikanten met creativiteit en passie moderne alternatieven. Het Nederlands Kamerkoor bijvoorbeeld, dat kwam met een online videoserie over de Matthäus-Passion.

Violiste Arwen Bouw speelt al twintig jaar paasconcerten en heeft het in ieder geval rustiger dan normaal: “Dit seizoen zou het drukst moeten zijn, samen met de kerstperiode. Rond eind februari begon ik altijd al met optredens en nu is er vrijwel niets. Dat is heel pittig.”

Opnames

Materiaal is er in ieder geval genoeg; naast de talloze cd’s en platen zijn er voor de fans ook een hoop moderne video-opnames beschikbaar. De Nederlandse Bachvereniging nam een tijdje geleden al een gehele uitvoering van het werk op in een video. Ook het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir maakte eerder deze week een opname.

“Vorig jaar ging het natuurlijk al niet door. Maar ik had eigenlijk gehoopt dat het dit jaar wel weer zou kunnen. Ik bleef het afgelopen jaar repeteren maar de optredens werden constant uitgesteld.” Toch heeft Bouw iets om naartoe te werken. In de Kruiskerk in Amstelveen komt ze met het Bach Ensemble Amsterdam op Goede Vrijdag in een klein gezelschap samen om de passie te streamen.

Populariteit

Bach, die gisteren 336 jaar oud werd, blijft zeer geliefd bij het grote publiek: “Ieder dorp of iedere stad had tot corona wel een uitvoering. Ik durf te zeggen dat de Matthäus in Nederland het populairst van de wereld is, zelfs meer dan Duitsland – waar Bach vandaan komt. Dat komt omdat het hier echt een traditie is geworden. Een paasspektakel, als vast uitje voor de families en liefhebbers”, aldus Bouw. 

Die uitjes zitten er vanwege de maatregelen nog niet in, maar het publiek hoeft het niet alleen van cd’tjes te hebben: hier vind je een overzicht van een aantal alternatieven die dit jaar georganiseerd worden:

Meer paasnieuws?

Osse kinderen kunnen op jacht naar paaseieren

Een gezonde paasbrunch: hoort brood hier wel bij?