Het Nederlands Kampioenschap dressuur rijden is met twee weken uitgesteld naar begin juni. Dit zodat er publiek aanwezig kan zijn om de ruiter en paard te zien schitteren. Hierdoor staan zij twee weken langer op stal. Wat doet dat voor een beest in topvorm?   

Het is misschien bijzonder tijdens corona: waarom moet er publiek bij een dressuurwedstrijd aanwezig zijn? Voetbalwedstrijden gaan ten slotte al veel langer zonder publiek door, en zij trekken meer bekijks dan ruiters. Toch ligt het voor ruiters en hun compagnon iets complexer. Doordat publiek noodzakelijk wordt geacht, zijn zij gedwongen om twee weken langer op stal te blijven. Het galopperen en schoonspringen is nog ver buiten zicht. Maar net zoals bij voetballers moeten ook paarden in topvorm zien te blijven. Wellicht met een losser trainingsschema, maar met even grote belangen. Met een sprong van maar liefst een meter zestig een obstakel ontwijken, gebeurt ten slotte niet vanzelf.

Leerproces

Niet alles is aangeleerd bij paarden. Zo hebben paarden, net zoals mensen, bepaalde kwaliteiten van zichzelf. Als deze aanwezig zijn, wordt er gekeken naar hoe een paard bepaalde vaardigheden kan leren. Zo is het dier in eerste instantie niet eens gewend aan een zadel. Dat is waar het risico op de loer ligt voor veel paarden. Zo zouden belangrijke dressuurskills die aangeleerd zijn bij wedstrijdpaarden redelijk snel verleerd kunnen worden. Zo zegt paardenpensionist Alexander. Maar voor paarden op nationaal niveau valt er niks te vrezen. Zij hebben een persoonlijk team om zich heen dat dag, en als het moet nacht, zorgen. Wat verder meespeelt, vertellen stalhouder Alexander en dressuurruiter Maarten van Stek in onderstaande audio.