Waar vorig jaar het Songfestival niet doorging, gaat het dit jaar wel door. En dan ook nog eens met Nederlandse fans. Maximaal 3500 toeschouwers mogen Rotterdam Ahoy per repetitie of (halve) finale betreden als ze een negatieve coronatestuitslag laten zien. De fans zijn door het dolle heen.

De organisatie van het Songfestival heeft vanochtend laten weten dat er in mei toeschouwers aanwezig mogen zijn. Dat het Songfestival dit jaar wel doorgaat, was al bekend. Maar of naast de acts ook de fans welkom waren, was nog maar de vraag. Demissionair minister Arie Slob laat weten dat het Songfestival onderdeel is van de fieldlab-experimenten. Er wordt gekeken op welke manier het toestaan van publiek bij evenementen veilig is. Dit heeft het kabinet samen met Fieldlab Evenementen en de organisatie van het Songfestival besloten. Vorig jaar werd verwacht dat ongeveer het dubbele van de 3500 maximaal aantal bezoekers in Rotterdam Ahoy terecht kon.

Demissionair minister Slob vertelt aan de Telegraaf dat eind april er definitieve toezegging komt om het Songfestival met publiek te houden. Als de virusaantallen oplopen, is er alsnog een kans dat het publiek (in deze mate) niet welkom is.

1-aprilgrap

In het Museumpark in Rotterdam telt een grote digitale klok al een aantal weken af naar het grote spektakel. Songfestivalfanaten kunnen niet wachten. Zo ook Martijn van der Veen (49) die redactielid is van stichting Eurovision Artists. Eurovision Artists is een kenniscentrum en tijdschrift met betrekking tot het Songfestival. Hij gaat vanaf 2008 standaard elk jaar naar een van de liveshows. Van der Veen geloofde eerst het nieuws niet: “Ik dacht dat het een wrange 1-aprilgrap was. Ik heb het nieuws dan ook wel driedubbel gecheckt, of het wel waar zou zijn.”

Toch geen leeg Ahoy

Songfestivalfan Bram de Jong (25) verwachtte dat de deelnemers dit jaar in een leeg Rotterdam Ahoy zouden staan. Vorig jaar werd er een alternatief programma uitgezonden op de dag van de finale. De inzendingen werden met videoclip via een scherm weergegeven en er waren liveoptredens van oud-deelnemers vanaf andere locaties. In tegenstelling tot De Jong kreeg Van der Veen de laatste dagen wel hoop op een (half)vol Ahoy. Van der Veen: “Bij de voetbalwedstrijd Nederland-Letland was een behoorlijk groot publiek welkom. Ik kon mij dan ook zo voorstellen dat het Songfestival een fieldlab-experiment zou worden.” Bij de voetbalwedstrijd mochten 5000 bezoekers aanwezig zijn in de Arena.

Gewilde kaarten

Kaarten voor vorig jaar wist De Jong niet te bemachtigen, maar als hij dit jaar wel in aanmerking komt, gaat hij ervoor. “Niet geschoten is altijd mis”, zegt De Jong dan ook. Ook Van der Veen hoopt dit jaar op kaarten.

Een coronatest zit hen dan ook niet in de weg om bij hét evenement van het jaar te zijn. De Jong zou het liefst een repetitie bijwonen in plaats van een (halve) finale. Hij wil er graag bij zijn, maar de liveshow op het grote scherm wil hij niet missen. De Jong: “Ik vind het leuker om vanaf de televisie te zien hoe de regisseurs alles in elkaar zetten in de finale, dan vanuit de zaal.” Van der Veen zou wel het liefst bij de finale aanwezig zijn. “Nederland staat niet in de halve finale, dus doe mij de finale maar als het kan.” Nederland is dan ook een van zijn favoriete acts dit jaar.

Een risico

Ria van de Velde (64) is net als Van der Veen werkzaam voor Eurovision Artists. Van der Velde: “Net als vele andere Songfestivalfans was het voor mij vorig jaar een deceptie dat het niet door kon gaan. Al is natuurlijk de reden heel begrijpelijk.” Ze hoopt dan ook dat het experiment dit jaar goed en veilig zal verlopen.

Alhoewel zij ontzettend blij is dat het publiek welkom is, zal zij er dit jaar niet tussen staan. Van de Velde: “Ik zou er sowieso niet naar toe gaan. Het risico wil ik niet lopen, en ook financieel is het dit jaar niet haalbaar.” Ze is een aantal keer bij het Songfestival in het buitenland geweest, en weet hoe leuk het kan zijn. Ze zegt dan ook heel blij te zijn dat anderen de kans krijgen.

De acts

Van de Velde kijkt van de 39 acts die meedoen het meest uit naar die van Frankrijk en Zwitserland. Voor De Jong is dit Duitsland en Van der Veen deelt beide meningen. Maar, ze verheugen zich allen ook op de Nederlandse inzending Jeangu Macrooy die dit jaar daadwerkelijk in Rotterdam zijn optreden zal geven in de finale. Informatie over de kaartverkoop zal aankomende weken naar buiten komen.