Willemstad- Op Curaçao is wandelen niet altijd even fijn vanwege de zwervers op straat of zwerfhonden. In de lockdown is dit wel de enige manier van bewegen op de aangewezen uren.

Op het eiland liepen vorig jaar zo’n 6000 honden los, die zich snel voortplanten. Dit worden er alleen maar meer. Zwervers zijn er ook veel, je wordt vaak lastiggevallen wanneer je ergens loopt. ,,In de 38 jaar dat ik op het eiland ben heb ik maar twee keer een vervelende ervaring gehad waarbij ik werd lastiggevallen door mensen”, vertelt Ans van wandelen met Ans. ,,In de lockdown is het niet meer mogelijk om met andere mensen te gaan lopen. Iedereen moet nu zelf de conditie bijhouden. Veel mensen doen dit alleen niet omdat ze bang zijn voor honden of zwevers. Zelf ga ik bijna iedere dag wandelen. Je mag nergens met de auto heen, maar in de wijk kun je natuurlijk ook genieten van een ommetje”, vertelt Ans.

Student over de sportmaatregel
Student Koen zegt: ,,Ik zou wel gaan wandelen en hardlopen als ik dat leuk zou vinden. Helaas is dit niet zo mijn ding.” Hij is niet bang voor de honden of de mensen. De Christoffelberg beklimmen had hij wel leuk gevonden, maar dit mag nu niet. Hij gaat gewoon liever naar de sportschool wat nu ook even niet kan. ,,Mijn zusje zou ik hier niet laten sporten op de aangewezen uren. Dit zou ik toch wel spannend vinden omdat het een vrouw is. De zwervers of andere lokale bevolking zouden haar kunnen gaan aankijken, aanspreken of echt lastigvallen”, zegt de student.

Wandelen met Ans
,,Wandelen is erg belangrijk voor de positieve energie en conditie”, volgens Ans Bronneberg (66) van Wandelen met Ans. Ans organiseert wandelingen in de natuurgebieden op het eiland. In samenwerking met verschillende natuurgidsen zijn er vijftig wandelingen over het eiland uitgestippeld. Ans heeft er 25 gekozen om kleine groepen mee naartoe te nemen. ,,Nu kun je wel alleen maar om je huis heen lopen, dus zul je hier niet heel veel last van hebben. ,,De honden lopen ondertussen zelfs met mij mee omdat ze mij leren kennen nu”, voegt ze eraan toe om duidelijk te maken dat het echt wel kan. Normaal organiseert ze wandelingen waar je met de auto heen moet rijden. Hier zitten wandelroutes tussen die ze ook niet alleen zou doen. ,,Dit komt misschien ook omdat ik een vrouw ben waardoor ik nog meer kans heb om lastig gevallen te worden door zwervers. Om het huis heen wandel ik dus wel en dit is belangrijk voor iedereen”, zegt Ans.