Met zo’n 1,1 miljoen kijkers is het volgens Stichting KijkOnderzoek een van de populairste televisieprogramma’s op de zondagavond: talentenjacht Op zoek naar Maria. Daarin neemt presentator Frits Sissing de kijker mee in een spannende strijd. Wie wint zondag de felbegeerde hoofdrol ‘Maria’ in de musical The Sound of Music?

Na enkele jaren is er weer een musicalprogramma op de buis. Was er eerst een zoektocht naar Evita, Joseph, Mary Poppins en Zorro, momenteel betreft de zoektocht ‘Maria’. De winnares krijgt de hoofdrol in de Nederlandse versie van de musical The Sound of Music. Van de tien deelnemers zijn er nu nog drie over: Nandi van Beurden, Natascha Molly en Tessa Sunniva.

Anouk van Laake (25) is een van de tien deelneemsters die ook meedeed aan het programma. Als veelzijdig artiest en zangeres heeft ze veel ervaring opgedaan in de musicalwereld. Maar het publiek vond haar in de kwartfinale niet goed genoeg, waardoor zij, samen met Valerie Curlingford, in de zogenoemde sing-off terechtkwam. Eén van de twee ging door. Hoofdjurylid Pia Douwers nam de uiteindelijke beslissing en stuurde Anouk vlak voor de halve finale naar huis.

Specialisme
Nadat Anouk al eens eerder in de sing-off had gestaan, wist ze het dit keer zeker. “Na het jurycommentaar dacht ik: ik ga naar huis”, zegt de 25-jarige musicalster. Dat gevoel bleek dus te kloppen. “Ik baalde enorm.”

Maar waar lag dat dan aan? Anouk: “Het klassieke repertoire is mijn specialisme. Daarom heb ik mij opgegeven voor deze zoektocht. Maar al tijdens de eerste aflevering merkte ik bij de juryleden dat ze op zoek zijn naar een allrounder, iemand die vocaal alles kan. Ik vind zelf dat iemand best zijn eigen stijl mag ontwikkelen in plaats van overal goed in zijn. Toen ik het nummer Het Dorp van Wim Sonneveld voorgeschoteld kreeg, wist ik het zeker: dit is een ticket richting de sing-off. Dat nummer springt er gewoon niet tussenuit.”

“De positieve reacties waren overweldigend, maar van de negatieve werd ik soms onzeker – Anouk van Laake

Anouk kreeg gelijk. Desondanks kijkt ze positief terug op de afgelopen weken. “Ik heb genoten. Daarnaast heb ik veel geleerd. Na elke aflevering ontving ik veel reacties op sociale media. De positieve reacties waren overweldigend, maar van de negatieve werd ik soms onzeker. De grootste les die ik daarom heb geleerd: lees niet alle reacties en hecht niet teveel waarde aan meningen van anderen.”

Niet te zoetsappig
Ook Wieneke Remmers (42) deed mee aan een vergelijkbare talentenjacht. De musicalactrice, die ook regisseur is, schitterde in Op zoek naar Evita. Net als Anouk eindigde zij op plek zes. Wieneke weet sowieso als geen ander hoe het is om de rol van Maria te vertolken. Zo speelde ze in 2008 en 2015 deze hoofdrol in de theatervoorstelling The Sound of Music.

Wieneke: “Qua karakter is Maria een veelzijdige rol”, vertelt ze. “Het is een open en puur persoon. Ze doet waar ze zin in heeft, maar alles is bij haar vanuit goedheid. Ze is niet vals, maar ze houdt van haar vrijheid en neemt geen blad voor de mond. Daarnaast is ze dol op kinderen.” 

Op zoek naar Maria
Wieneke Remmers als ‘Maria’ Efteling

Deze eigenschappen moet de toekomstige Maria volgens de 42-jarige musicalster ‘van nature bezitten’. Wieneke: “Het publiek moet denken: wat een fijne meid is dat. Naast een goede zangstem en de juiste dansmoves, moet ze ook humor hebben. Dus niet te zoetsappig spelen. Maria moet een beetje pit in zich hebben.” 

De ervaren musicalactrice kijkt elke week weer uit naar het programma. “Ik vind het geweldig dat dit juist nu op televisie is, aangezien de theaters gesloten zijn.” Maar ze is ook kritisch: “Het is geen eerlijke wedstrijd. En dan bedoel ik niet de telling van de publieksstemmen, maar wel de nummers die je krijgt, het jurycommentaar en de manier waarop de regie de kandidaten in beeld brengt. De deelnemers hebben daar weinig over te zeggen, maar dat kan wel een flink verschil uitmaken in de uiteindelijke uitslag.”

Uitstapje
Nederland kent inmiddels vele fans van de populaire talentenjacht. Onder wie Marlous Witmer (23), leerling verpleegkundige uit Den Hoorn, en Danique Pieneman (19), studente psychologie in Amsterdam. Zij volgen het programma op de voet. Marlous: “Ik vind Op zoek naar … sowieso altijd ontzettend leuk. Deze afvalrace met Maria is weer eens iets heel anders. Musicals vertellen mooie verhalen waarin zingen, dansen en acteren zijn vervlochten. Om die reden ga ik zelf zo’n twee keer per jaar naar een musical in het theater.”

“Musicals maken een uitstapje; weg van de realiteit – Danique Pieneman

Ook Danique probeert twee keer per jaar een schouwburg te bezoeken. “Het liefst zou ik naar alle musicals gaan, maar daar heb ik als student te weinig inkomsten voor. Gelukkig kunnen we ‘Maria’ op televisie zien. Heerlijk, vooral nu alle theaters nog gesloten zijn. Musicals maken een uitstapje; weg van de realiteit. Dat vind ik er zo mooi aan.”

Lege zaal
Anouk gaf het een sprankelend gevoel om weer op een podium te staan, maar dat wel zonder publiek. Vanwege de coronamaatregelen kan dat niet. “Dat is aan de ene kant heel vreemd”, weet ze. “Je kijkt een lege zaal in. Het voelt daardoor meer als een ‘generale’, dan als een repetitie. Het voordeel daarvan is wel dat de druk om te presteren minder hoog ligt. Pas als het optreden voorbij is, realiseer je dat duizenden mensen gekeken hebben. Mede door alle berichtjes die dan op je telefoon binnenstromen.”

Op zoek naar Maria
Anouk in Op zoek naar Maria Anouk van Laake

Musicalfans Danique en Marlous vinden het jammer dat ze al zo’n lange tijd niet naar het theater kunnen. Danique: “Anders was ik zeker naar een van de liveshows gegaan. Maar ik denk dat het nog vervelender is voor alle artiesten die nu thuiszitten.” Zodra de theatertour van The Sound of Music van start gaat, is deze fan er zeker bij. “Het is een van de weinige klassiekers die ik nog niet heb gezien.”

Het totaalplaatje
Maar voordat deze musical in première gaat, blijft tot zondag nog één vraag onbeantwoord: wie zal de hoofdrol als ‘Maria’ binnenslepen? Daarover zijn de meningen verdeeld. Anouk: “Wie er ook wint, we krijgen sowieso een goede Maria. Ik verwacht dat Nandi de rol krijgt. Zij is qua type daar toch wel het meest geschikt voor.”

“Ik hoop dat het zondag eens de andere kant op gaat – Wieneke Remmers

Wieneke hoopt dat Natascha wint. “Zij is mijn favoriet. Haar uitstraling is prettig. Ze is een warm persoon en kan veel. Nandi is ook fantastisch, maar die keuze ligt te veel voor de hand. Zij lijkt wel erg op Maria. Ik hoop dat het zondag eens de andere kant op gaat en Natascha de prijs krijgt. Tessa is ook ontzettend goed, maar mist de onbevangenheid van Maria.”

Fans Danique en Marlous verwachten allebei dat Nandi de hoofdrol in ontvangst mag nemen. “Vanaf aflevering 1 zingt zij heel overtuigend. Qua uiterlijk lijkt ze zelfs op Maria”, zegt Marlous. Danique: “Zij heeft het totaalplaatje.”

Niet getreurd
Wie de rol daadwerkelijk in handen krijgt, is zondag te zien in de allerlaatste liveshow van Op zoek naar Maria. En voor alle fans van Anouk of andere oud-deelnemers: wees niet getreurd, alle tien de kandidaten zullen tijdens de finale nog eenmaal optreden.

Naast oud-deelnemers te hebben ‘gestrikt’, heb ik ook het verzoek gedaan om met een van de finalisten te spreken. Vanwege hun drukke schema deze week, kon helaas geen van hen hieraan meewerken. 

Meer lezen over musicals en theaters in coronatijd? Bekijk de productie hieronder of klik hier

Musea en theaters populairder dan ooit: spiegel van de maatschappij