Het WK voetbal in Qatar dat over anderhalf jaar op het affiche staat, eiste tot nu toe tenminste 6500 levens op. Een dwaze zin voor een feest als het wereldkampioenschap balletjetrap, maar door ernstige mensenrechtenschendingen in het organiserende land zijn ondertussen al duizenden arbeidsmigranten gestorven. Om daar een eind aan te maken, richtte Hein Meurs, eindredacteur van voetbaltijdschrift Staantribune, het actiecomité Cancel Qatar 2022 op.

Het comité Cancel Qatar 2022 bestaat uit vier voetballiefhebbers die naar eigen zeggen ‘niet willen toezien hoe ons mooie spel verziekt wordt door mensenrechtenschendingen’. Hein Meurs richtte het comité samen met sporthistoricus Jurryt van de Vooren, GroenLinks-raadslid Huub Bellemakers en Teun Meurs op. Zij willen niet dat de voetbalwereld in november 2022 afreist naar het Midden-Oosten. ’‘Het doel van ons comité is om het WK uit Qatar weg te halen en te verplaatsen naar een andere geschikte locatie en op een geschikt tijdstip.’’

Bliksemslag

De geluiden van moderne slavernij en mensenrechtenschendingen waren er al. Maar toen The Guardian onthulde dat er minstens 6500 mensen zijn omgekomen bij het bouwen van de nieuwe stadions voor het WK, was dat volgens Meurs een ‘bliksemslag’. ‘’Stel, er komt nóg zo’n onthulling. Dan hoop ik dat je alsnog een dynamiek krijgt waarbij nog veel meer mensen tegen zijn en ze het alsnog verplaatsen.’’ Het comité beroept zich ook op BN’ers en prominenten om nog meer aandacht te krijgen voor de actie. Zo tweette columnist Thijs Zonneveld al een aantal keer over Cancel Qatar. Ook radio-DJ Leo Blokhuis en presentator Teun van de Keuken, die al columns wijdde aan het WK en de mensenrechtenschendingen in Qatar, zijn sympathisanten.

Meurs benadrukt dat hij niet ontevreden is met de inzet van de Nederlandse voetbalbond KNVB. ‘’Vergeleken met andere landen is de KNVB er toch wel redelijk voortvarend mee bezig. Destijds heeft Michael van Praag (oud-voorzitter KNVB, red.) zich ingespannen om dit WK ongedaan te maken.’’ Vorig weekend maakte Oranje voorafgaand aan een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland een statement tegen de mensenrechtenschendingen in Qatar. Football Supports Change, was de boodschap.  ‘’Maar ja, dat was een beetje een halfslachtige boodschap. Daarin waren andere landen, zoals Noorwegen en Duitsland, veel meer uitgesproken. Hoe dan ook houdt het WK Qatar wereldwijd de gemoederen bezig.’’