Willemstad – De laatste aflevering van de driedelige Docudrama ‘De droevige kampioen’ is nu te zien in Nederland op de NPO. Robert Hosé wordt hierin nagespeeld. Hij was vroeger tafeltenniskampioen. Nu leeft hij op de straten van Curaçao.

De docu is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Brokken, het gaat over de Curaçaoënaar Robert Hosé. In de jaren ’70 werd Hosé gezien als rolmodel, hij werd internationaal tafeltenniskampioen en was een echte rokkenjager. Inmiddels zwerft hij al ruim veertig jaar door de straten van Saliña en kampt hij met een drugsverslaving.

In de serie wordt zijn roerige leven onder de loep genomen. De eerste twee afleveringen van de serie zijn goed ontvangen volgens uitvoerend producent Michel Drenthe. De ervaren producer werkte jarenlang aan het verhaal van Hosé en is tevreden met het resultaat. ,,Docudrama is geen voor de hand liggend genre, maar wordt hierdoor weer herontdekt. Daarnaast denk ik dat mensen op een andere manier naar Curaçao gaan kijken door deze serie”, aldus Drenthe. Ook Walter van der Kooi, tv-recensent van De Groene Amsterdammer is te spreken over de docuserie. ,,Ik weet niet of het pijnlijke verhaal van Hosé als biopic drie afleveringen had kunnen dragen, maar ‘De droevige kampioen’ doet dat wel. Doordat het veel meer dan een individuele vertelling is”, schrijft hij.

De documentaire
Het verhaal van Hosé wordt verteld door familie en jeugdvrienden én door schrijver Jan Brokken. ,,Dit was een bewuste keuze van de producent’’, legt Drenthe uit omdat hij als uitvoerend producent hier niets over te zeggen heeft. ,,De serie bevat eigenlijk maar één interview met Robert Hosé zelf. We hebben eerst alle interviews opgenomen en zijn vervolgens met archiefbeelden aan de slag gegaan. Pas toen het verhaal rond was zijn we de scenes gaan bedenken. Er werd daarna gekeken welke scenes zich ervoor leende om nagespeeld te worden door acteurs.”

De acteur
Anton de Bies (1991) speelt Robert Hosé in ‘De droevige kampioen’. Hij is geboren en getogen op Curaçao, maar verhuisde op zijn achttiende naar Nederland om te werken aan zijn carrière als acteur. In gesprek met de VPRO vertelt hij veranderd te zijn door de serie. ,,Ik heb iemand gespeeld met een drugsverslaving. Voorafgaand heb ik me goed verdiept in de wereld van ‘chollers’ (zwervers op straat in Curaçao). Robert Hosé was populair, een mooie man, werkte hard en was gedisciplineerd. Hij had in de jaren tachtig waarschijnlijk meer dan jij en ik bij elkaar. En toch koos hij voor de drugs en de straat”, zei De Bies.

De laatste aflevering
,,Ik heb bijna alleen maar positieve reacties ontvangen op de eerste twee afleveringen”, vertelt Drenthe. ,,En de laatste aflevering is nu net te zien. Normaal gesproken kunnen programma’s van de NPO niet bekeken worden op Curaçao in verband met de auteurs- en uitzendrechten, maar we hebben kunnen regelen dat iedereen op Curaçao ‘De droevige kampioen’ gratis kan bekijken via NPO Start.” De docuserie is geregisseerd door Sander Burger en geproduceerd door BindFilm, in samenwerking met VPRO.
Vorige week keek Drenthe de serie voor het eerst met Hosé zelf. ,,Ik had verwacht dat hij het nog geen 10 minuten zou volhouden, maar hij heeft alle drie de afleveringen bekeken. Toen ik na afloop vroeg wat hij ervan vond was zijn antwoord: ‘Goed’.”