De lockdown heeft voor veel sociale activiteiten roet in het eten gegooid. Geen feestjes, geen vakanties en geen dagjes shoppen. Maar er zijn ook mensen die juist wél positief tegenover de lockdown staan. Meer rust, minder verplichtingen en meer tijd voor jezelf. “Wanneer de mindset positief is, kun je de lockdown naar je eigen hand zetten.”

In de cijfers van het Centraal Bureau Statistiek (CBS) over het persoonlijke welzijn van volwassenen is een positieve stijging zichtbaar. Het persoonlijke welzijn is in 2020 namelijk iets is gestegen ten opzichte van 2019. Dit is een opvallend resultaat aangezien de psychische klachten onder (jong)volwassenen juist toenemen tijdens de lockdown in de coronacrisis, volgens de GGZ. Deze resultaten werden zichtbaar door een meting van maatschappelijk onderzoeksbureau I&O Research. Klachten als eenzaamheid en slapeloosheid kwamen tijdens deze meting naar voren. 

Waar is de lockdown goed voor?

Voor marketingmedewerker Mayken Skov brengt de lockdown meer positiefs dan negatiefs. Ze ervaart meer rust en vindt het prettig dat ze even niks meer ‘moet’ doen. “Voordat we in een lockdown zaten, had ik het vaak erg druk. Elke dag naar kantoor reizen, vanuit werk door naar voetbaltraining en dan ook nog de sociale verplichtingen waar je toch graag aan deelneemt. Ik heb nu meer tijd voor mezelf en dat vind ik erg waardevol.” Volgens Mayken is de druk in Nederland om te presteren erg hoog. Ze vindt dat je altijd bezig moet zijn en blijven, en dat mag dan ook wel wat minder als het aan haar ligt. “De lockdown zorgt ervoor dat mensen meer rust kunnen en zelfs moeten nemen. Daardoor voelen mensen minder druk om dingen te moeten doen.” Ze begrijpt ook dat het niet voor iedereen een gunstige situatie is. “Ik heb gelukkig nog een baan en ik zie mijn vaste sociale contacten regelmatig. Als dit allemaal wegvalt kan ik me voorstellen dat een lockdown heel frustrerend is.”

Meer positieve effecten

Martijn Kruse, student Filosofie, ervaart meer rust en tijd voor zichzelf in deze periode. De vaste verplichtingen zoals shoppen, elke avond met vrienden doorbrengen en buiten de deur eten, vallen voor hem weg tijdens de lockdown. “Ik leef niet meer op de automatische piloot. Ik heb een beter ritme wat betreft slapen, opstaan en daginvulling.” Martijn denkt dat deze vorm van rust kan leiden tot bezinning. Mensen in zijn omgeving staan meer stil bij de dingen die ze doen en stellen zichzelf vaker de vraag: ‘waar ben ik nu eigenlijk mee bezig?’ “De lockdown heeft niet alleen op mij persoonlijk positieve effecten maar ook op maatschappelijk vlak. Denk aan minder uitstoot: dit kan nog steeds beter, maar er is sinds de eerste lockdown een afname zichtbaar. Minder files door woon- en werkverkeer en de mogelijkheden van thuiswerken en online onderwijs zijn uitgebreid en bewezen.” Volgens het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) was er in de eerste zes maanden van 2020 een wereldwijde CO2-afname van 8,8 procent. Een groot deel daarvan kwam door de coronacrisis. Martijn hecht door de lockdown ook meer waarde aan sociale contacten. Hij heeft tijdens deze periode gemerkt hoe prettig hij sociaal contact vindt op een gematigde manier, ‘het wordt waardevoller.’

‘Mindset is heel belangrijk’

Of de lockdown een positieve of negatieve uitwerking heeft op iemand is afhankelijk van wie die persoon is en hoe die persoon denkt, legt lifecoach Freek Liekens uit. “Ziet iemand beperkingen of kansen in een periode als deze? Wanneer iemand beperkingen ziet en bij de pakken neer gaat zitten, is de kans klein dat er iets positiefs uit voortkomt. Maar wanneer iemand kansen ziet en een positieve draai weet te geven aan de situatie, dan is de kans groot dat er iets moois uit rolt. Het is belangrijk om een periode als deze zo optimaal mogelijk te benutten, en dat is een kunst. Mindset is daarin heel belangrijk. Wanneer die positief is, kan je de lockdown naar je eigen hand zetten.” Liekens ziet als lifecoach de laatste tijd veel mensen voorbijkomen die zichzelf bezinnings- en bewustwordingsvragen stellen tijdens de lockdown. Volgens hem is dit een periode van gedwongen rust waarin mensen mogelijkheden zien om zichzelf ‘opnieuw uit te vinden’ en tijd voor zichzelf te nemen. “Voor lang niet iedereen is de lockdown iets positiefs. Ouders die thuiswerken met drie kleine kinderen eromheen bijvoorbeeld. Ik snap heel goed dat de lockdown voor hen een zware en moeilijke tijd is. Of eerstejaars studenten die nog nooit een collegebank in het echt hebben gezien. Maar voor mensen zoals Mayken Skov heeft de lockdown wel positieve gevolgen.” De uitkomst en wat je ermee doet is echt persoonsgebonden, volgens Freek Liekens.