Met de app ‘Ommetje’ wordt het leuker en interessanter voor jongeren om te gaan wandelen. Studente Itske ging vóór corona nooit voor haar plezier wandelen, daar denkt ze nu heel anders over. Wandelen vindt ze heerlijk, alleen of samen met haar vrienden. Ze maakt daarbij graag gebruik van ‘Ommetje’.

 

Studente Itske van den Braak is sinds kort een groot fan van wandelen en ook een enthousiaste gebruiker van ‘Ommetje’. Deze app houdt bij hoeveel je op een dag loopt en daar krijg je punten voor. Loop je minimaal twintig minuten op een dag dan krijg je ook nog een medaille. Op deze manier kun je de strijd aan gaan met anderen om zo hoog mogelijk in de ranking lijst terecht te komen. Je kunt ervoor kiezen om de competitie met een team te doen, zoals je vriendengroep, of je kunt landelijk de strijd aan gaan tegen andere wandelaars.

‘’Het is een leuke manier om elkaar aan te sporen om te gaan wandelen omdat je er een competitie van kan maken. Ik doe het vaak samen met vriendinnen maar vind het ook fijn om af en toe alleen op pad te gaan. We zijn allemaal redelijk competitief dus dat zorgt ervoor dat we veel buiten de deur te vinden zijn’’, aldus Itske.

Studentenwandeling

Naast ‘Ommetje’ maakt Itske ook gebruik van een ander initiatief om lekker te wandelen. Ze studeert in Rotterdam en op haar universiteit kan ze meedoen aan ‘Erasmus Walks’. Dit idee is bedacht door ‘Frisse Gedachtes’, een studentenbeweging die wil zorgen voor een beter studentenwelzijn.

Je kunt je eenmaal per week opgeven via een contactformulier op de site. Zo wordt je gekoppeld aan een andere student die zich ook heeft opgegeven. Je krijgt elkaars contactgegevens om een leuke wandeling te plannen. Zo kun je én lekker wandelen én je leert nieuwe mensen kennen. ‘’Ik mis het enorm om mijn sociale kring te kunnen uitbreiden. Daarom leek me dit heel tof om eens te proberen. Zo blijf ik in beweging en maak ik, hopelijk, ook nog nieuwe vrienden’’, aldus Itske.

 

Wandelen ook voor jongeren

De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe wandelaars bijgekomen. In 2016 waren er zo’n 10,5 miljoen wandelaars in Nederland, dat blijkt uit de Nationale Wandelmonitor van Wandelnet. De monitor van 2020 laat zien dat dit aantal is gestegen naar 11 miljoen.

‘’Bij jongeren blijkt wandelen ook een groeiende, populaire activiteit te zijn’’, vertelt Mariëlle Vissers van de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN). ‘’We zien steeds meer jongeren die deelnemen aan wandelactiviteiten en ook de reacties op sociale media nemen toe.’’ Ze vertelt dat wandelen van oudsher voornamelijk gericht is op ouderen maar dat heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Er wordt op het gebied van wandelen steeds meer ingespeeld op de jongeren. Deze ontwikkeling was voor corona al gaande maar heeft door corona een nóg grotere boost gekregen.