Iedereen kent het wel: Het zonnetje schijnt, je hebt je zonnebril op en zit heerlijk te genieten van het warme weer in de tuin. Tot er plots een hard gezoem in je oren klinkt. Niet alleen de mens, maar ook de bijen genieten van de warme temperaturen buiten. En of je ze nou vervelend vindt of niet, de bij is van onmiskenbare waarde voor ons ecologisch systeem.

Helaas gaat het helemaal niet goed met de bij: de bijenpopulatie is de afgelopen jaren sterk verminderd. Hoe problematisch is dit?

Dat het een groot probleem is als de bij er niet meer zou zijn, dat is duidelijk. Nederland kent duizenden imkers, die allen proberen hun steentje bij te dragen aan het stabiliseren van de bijenpopulatie. Imker Ina ter Haar vertelt hoe we kunnen helpen.

Zie in onderstaande afbeelding hoe de bij huishoudt in ons land:

door Puk Mahieu en Cas van Asseldonk