Hoewel tuinzaken en bloemisten een deel van 2020 de deuren moesten sluiten door de lockdown, steeg de jaaromzet van de tuinbranche met ruim 19%. Dat blijkt uit cijfers van de Tuinmonitor van Tuinbranche Nederland. Tijdens de lockdown waren kamerplantjes ook onder studenten geliefd.

Door Emma Roelse en Gwyneth Oomens

Brenda Horstra, adjunct-directeur van Tuinbranche Nederland, ziet dat studenten steeds meer planten kopen: “We horen van tuincentra dat twintigers meer planten komen kopen. Ik zie ook om mij heen dat jongeren meer planten hebben op hun kamer, terwijl voorgaande generaties dat niet hadden.” Harde cijfers kan Tuinbranche Nederland echter niet geven over het aantal jongeren dat kamerplanten koopt.

Bron: Enquête Nieuwsredactie

Uit een afgenomen enquête door de Nieuwsredactie kocht maar liefst 52,4% van de studenten van 18 tot en met 25 jaar in coronatijd meer kamerplanten dan voorheen. Deze enquête werd 84 keer ingevuld. Vooral cactussen en pannenkoekenplanten bleken aangeschaft te zijn door de studenten.

Plantenpsychologie
Omgevingspsycholoog Sjerp de Vries van de Wageningen Universiteit, heeft wel een vermoeden waardoor planten zo populair waren in 2020. ”Doordat mensen in lockdown meer thuiszitten, staan ze meer stil bij hun omgeving. Een plantje is dan fijn om naar te kijken.” Of dat plantje ook directe gevolgen heeft voor je welzijn, durft De Vries niet te zeggen: ”Er zijn soorten planten die stofjes afgeven die ons een prettig gevoel geven, maar onderzoeken hiernaar zijn nog experimenteel.”

”De planten hadden een positief effect op de gemoedstoestand van de studenten”

Bulgaars onderzoek
Toch is er recent een onderzoek uitgevoerd in Bulgarije. Door middel van verschillende vragenlijsten en metingen werd bij studenten van verschillende universiteiten vastgesteld hoeveel last van stress en depressieklachten ze hadden. Daarnaast gaven deze studenten door hoeveel kamerplanten ze hadden en of ze vanuit hun kamer uitzicht hadden op een tuin.

De Vries: ”Natuurlijk zijn er allerlei variabelen die meespelen in je mentale gezondheid. Deze studenten zaten in een strikte lockdown, waardoor er weinig invloed van buitenaf was.” Er bleek dat de studenten met groen in hun kamer, gemiddeld minder last hadden van mentale klachten. ”Een voorzichtige conclusie: de planten hadden een positief effect op de gemoedstoestand van de studenten.’

Plantenliefhebbers
Een student die in de enquête laat weten vrolijk te worden van haar planten is de 19-jarige Dagmar. Zij had voor de coronacrisis al een ‘plantenverslaving’, maar schafte in coronatijd onder meer een calathea, peperomia en ficus elastica tineke aan. “Ik koop planten om mijn kamer én mezelf op te vrolijken”, aldus Dagmar. Student Jens laat weten planten te hebben aangeschaft om de kamer waar hij opeens zoveel zat op te fleuren.

“Ik koop planten om mijn kamer én mezelf op te vrolijken”

Strafrechtstudent Dieuwertje haalde met planten kleur in haar huis: “Als je niet naar buiten kan om het groen op te zoeken, dan haal ik het naar binnen. Vooral kleurrijke bloemen maken een grijze dag een stuk fleuriger.” De 19-jarige Anne haalde de planten in haar studentenkamer om ‘tijdens de online lessen toch nog iets leuks te hebben om naar te kijken’. Student Jarno begon in coronatijd zelfs een moestuin omdat hij eindelijk de tijd ervoor had gevonden.

Foto’s door Dagmar gemaakt. Planten van Dagmar. Op volgorde van links naar rechts: peperomia napoli nights, calathea zebrina, ficus elastica tineke Dagmar

Anne Taams ging in op deze populariteit. Ze begon in coronatijd Instagramaccount @plantenvragenuurtje waar de twintiger tips geeft over het verzorgen van planten. Taams krijgt vooral vragen van jongvolwassenen tussen de 16 en 30 jaar: “Ik merk dat mensen om mij heen een gezellige leefomgeving willen houden nu ze thuiszitten. Mensen willen nou eenmaal wat om handen hebben.”

Wat merken plantenverkopers van de populariteit? Wij vroegen het aan Maaike Suurmond van Start with Dirt.

Maar wat als de verzorging van een plantje toch tegenvalt? In onderstaande audio vertelt Femke Vos de Wael over haar plantenwinkel- en asiel Plantaardig.