Voor wie eerder nog de hoop had Koningsdag 2021 in de vorm van een festival, aubade of bezoek aan het Koninklijk Huis te vieren, is de editie van dit jaar één grote teleurstelling. Door het coronavirus vindt de nationale feestdag dit keer op een ingetogen manier plaats. Met een tompouce op schoot achter de televisie, laptop of telefoon is het Koninklijk Gezin op 27 april vanuit een studio in de High Tech Campus in Eindhoven te zien. “Wij Eindhovenaren hebben er zin in.”

Door Jennifer Smit & Irene van Oosten

Niet de gehele familie, maar alleen Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en de drie prinsesjes bezoeken de stad in Noord-Brabant. Virtueel zullen de familieleden in contact komen met bewoners en organisaties uit de stad. Alle coronaregels worden in acht genomen. Zo mag er geen publiek bij aanwezig zijn, is het terrein afgesloten en zullen enkel direct betrokkenen aanwezig zijn.

Koningsdag 2021
Anita van Oosten

Hilde de Vocht van de High Tech Campus in Eindhoven, waar in totaal 32 bedrijven zijn gevestigd, vindt het fantastisch dat het Koningshuis naar deze locatie komt. “We kijken er ontzettend naar uit”, vertelt ze. “Momenteel zijn we druk met alle voorbereidingen. Het programma staat vast. Nu moeten we ervoor zorgen dat het terrein er netjes bij ligt.”

Schakelen
In november kreeg de gemeente Eindhoven de vraag of zij dit jaar Koningsdag op een ingetogen manier wil organiseren. Daar hoefde de gemeente niet lang over na te denken. “Op deze manier kunnen we onze stad presenteren aan een heel breed publiek”, legt Thijs van Son uit, woordvoerder van burgemeester John Jorritsma van Eindhoven. “Via de NOS en via het digitale platform koningsdageindhoven.nl vindt de dag plaats. Maar ingewikkeld was het wel. In een vrij korte periode hebben we veel vanuit huis moeten schakelen. Wat kan er wel doorgaan en wat niet? Je hebt last van onzekerheid. In november gingen we er al vanuit dat er ook in april nog maatregelen zouden gelden. Om die reden hebben we direct besloten om het Koningshuis op één plek te ontvangen en een digitaal programma op te zetten. Vanaf toen was het de schouders eronder en gaan met die banaan.”

Wie ook de schouders eronder zet, is de Oranjevereniging Zuidland, een dorpje onderaan Zuid-Holland. Ondanks de coronamaatregelen wil de organisatie voor hun leden ook dit jaar van Koningsdag weer een spektakel maken. Gedeeltelijk online, gedeeltelijk fysiek, maar uiteraard op 1,5 meter afstand. In de onderstaande videoreportage legt voorzitter Adriaan van der Pols uit hoe 27 april er in Zuidland uit zal gaan zien. Molenaar Arie van Loo vertelt over zijn taak als vrijwilliger.

Kans
Nadat Maastricht het verzoek had geweigerd om Koningsdag 2021 te organiseren, is Eindhoven de uitdaging aangegaan. Maastricht geeft aan liever af te wachten totdat iedereen weer het feest op straat mag vieren. Volgens Van Son is Eindhoven de perfecte kandidaat om dit feest in coronatijd te organiseren. “Wij Eindhovenaren zijn flexibel, creatief, innovatief en technisch. Deze stad is dan misschien niet het mooiste meisje van de klas, maar wel het interessantste meisje van de klas met onze ontwikkelingen op het gebied van techniek en design. Normaal staan er mensen langs de kant van de weg naar de Koninklijke Familieleden te zwaaien. Maar eigenlijk krijgen ze dan erg weinig van de stad mee. Door het dit jaar online te brengen, kunnen we laten zien waar we trots op zijn: Eindhoven.”

Ook De Vocht van High Tech Campus in Eindhoven is trots en ziet deze dag, ondanks dat er geen publiek bij aanwezig mag zijn, juist als een kans. “Zonder corona hadden de festiviteiten waarschijnlijk in de binnenstad plaatsgevonden. Dan waren wij dus niet de betreffende locatie geweest. Dit is voor ons dé kans om te laten wie wij zijn en wat wij te bieden hebben voor technische en innovatieve bedrijven.”

Sfeer
Een van de koningshuisfans die normaal gesproken langs de kant van de weg staat om het Koningspaar en de andere familieleden te bewonderen, is studente Lotte Zoet (20) uit Tilburg. Zij baalt erg dat dit nu niet mogelijk is. “Ik weet dat het nu even niet anders is”, zegt ze, “maar ik zal het erg missen. Ik vind het bijzonder om de Koninklijke Familie in het echt te zien. Het is namelijk het enige moment in het jaar dat ze allemaal bij elkaar zijn. Natuurlijk kan ik ze nu online en op televisie zien, maar dat blijft heel anders. Vooral die gezellige sfeer op straat zal ik missen.”

Koningsdag 2021
Anita van Oosten

Voor deze studente zal Koningsdag er dan ook heel anders uit gaan zien dan dat zij gewend is. “Ik sta die dinsdag waarschijnlijk tompouces te verkopen in de Hema in Sassenheim waar ik werk. Het is niet wat ik voor ogen had, maar ook daar zal er vast een vrolijke sfeer hangen. Na mijn werkdag kijk ik de uitzending van Koningsdag van de NOS direct terug. Het alternatieve programma is heel goed bedacht. Ik ben vooral benieuwd op welke manier de prinsesjes deelnemen aan de talkshow. Ik hoop dat ze een grote rol krijgen. Natuurlijk had ik dit jaar graag in Eindhoven willen staan, maar het is fijn dat er zo’n alternatief bestaat.”

Naast dat fans, zoals Lotte Zoet, niet naar locatie mogen komen, kunnen ook festivals geen doorgang meer vinden. Pleinen vol bezoekers in oranje kleding, schreeuwende feestgangers rijen dik voor de biertap. Het is bijna niet meer voor te stellen. Voor de fanatieke festivalliefhebber en festivalorganisatoren is dit erg frustrerend.

In de onderstaande audioreportage legt Twan Stoelman, eigenaar van de Lange Heer in Haarlem, uit dat zijn festival ‘Lange Heer is Koning’ geen doorgang kan vinden. Festivalliefhebber en studente Melissa Voss uit Rotterdam baalt dat zij op 27 april niet de deur uit kan. Ook Rob van Berlo is aan het woord. Als bedrijfsleider van horecazaak Baroef in Deurne heeft hij tijdens Koningsdag een alternatieve manier van feestvieren bedacht.

Spannendste stad
Eindhoven 365, de formele citymarketing organisatie voor talent en toerisme, is een van de organisatoren van Koningsdag 2021. Deze organisatie is verantwoordelijk voor het digitale platform tijdens de feestdag. “Voor jong en oud proberen we online content te maken: artikelen, video’s en livestreams die verdieping geven over onderwerpen die aan de talkshowtafel  met de Koninklijke Familie besproken worden”, vertelt organisator Rik Verhalle.

“Onze taak is om inwoners in Nederland kennis te laten maken met Eindhoven, de stad waar je over een tijdje weer langs kan komen voor een citytrip, een dagje uit of voor werk of studie. Ook laten we een live-toertocht door de stad zien, vindt er een online ludieke designloterij plaats en laat televisie-chef Mounir Toub de kijkers een aantal culinaire plekken van Eindhoven zien. Wat betreft innovatie, design en techniek is dit de spannendste stad van ons land.”

KennisMaken
Het thema dit jaar is ‘KennisMaken’. Dat is dubbelzinnig volgens Van Son: “Eindhoven heeft een grote maakindustrie, maar ook veel kennis. Via onze stad maakt het publiek kennis met de Koninklijke Familie. Willem-Alexander, Máxima, Amalia, Alexia en Ariane maken weer kennis met Eindhoven zelf.”

Dat de stad ernaar uitkijkt om de Koninklijke Familie te mogen ontvangen, is duidelijk. Verhalle: “Het blijft voor ons de komende dagen nog hard werken. Nu Koningsdag steeds dichterbij komt, zien we het ook steeds meer voor ons hoe de dag er daadwerkelijk uit gaat zien. Maar één ding is zeker: we hebben er zin in.” Ook De Vocht kan niet wachten om het gezin te mogen ontmoeten: “Ik krijg dagelijks mails van de bedrijven op ons terrein met de vraag of zij iets op hun locatie aan de Koninklijke Familie mogen tonen. Het programma staat al vast, dus we kunnen niet iedereen tegemoetkomen in hun wens. Maar het laat zien dat Eindhoven er zin in heeft.”

Het lijkt er dus op dat de Nederlander Koningsdag ook dit jaar met een tompouce op schoot vanachter een beeldscherm zal gaan vieren. Maar hoe eet je eigenlijk een tompouce en waar komt die oorspronkelijk vandaan? Bekijk het in onderstaande infographic.

Alles wat je moet weten over de oranje tompouce
Infogram