De moord op Sarah Everard in Londen heeft veel impact gemaakt. De discussie van veiligheid op straat van voornamelijk vrouwen is opgewaaid, ook in Nederland. Hoe groot is het probleem hier en wat kan er tegen gedaan worden?
Door Marieke Beekmans en Daan Boeren, 09-04-2021

Landelijke cijfers van de gevallen van straatintimidatie zijn niet bekend. Een aantal steden hebben dit echter wel zelf bijgehouden. Zo komt onder andere uit het laatste onderzoek van Erasmus Universiteit in Rotterdam uit 2017 dat 84 procent van de gevraagde vrouwen tussen achttien en vijfenveertig jaar last heeft gehad van straatintimidatie dat jaar. In Amsterdam had van  de kleinere leeftijdsgroep van vijftien tot en met vierendertig jaar 81 procent hier last van in 2018. Bekijk de tool hieronder voor meer informatie hierover.

Loading...

Loading…

Strafbaar
De gemeenten Rotterdam en Amsterdam hebben straatintimidatie strafbaar willen stellen door het in de volksmond genoemde ‘sisverbod’ op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). In de AVP staan de wettelijke regels die in de betreffende gemeente gelden. Met het sisverbod wilden de gemeenten straatintimidatie, zoals sissen, schelden of naroepen, kunnen beboeten met een bedrag van maximaal 4100 euro of maximaal drie maanden cel.

Toen er in 2018 een man in Rotterdam voor de rechter kwam omdat hij twee vrouwen zou hebben lastiggevallen door hen ongewenst seksueel aan te spreken en handkussen te geven, kon hij niet worden veroordeeld. Het gerechtshof had namelijk bepaald dat het maken van de seksuele opmerkingen en het geven van de handkussen onder vrijheid van meningsuiting vallen. Ook gaf de Rotterdamse wet volgens het gerechtshof niet duidelijk genoeg aan waar de grens lag van overschrijdend gedrag.

Volgens advocaat Erik Verweij is het rechtelijk nog wel mogelijk om iets tegen straatintimidatie te doen. Verweij: “Het enige probleem met deze bepaling was dat het vanuit de gemeente kwam. In Nederland hebben wij allerlei grondrechten, zoals vrijheid van meningsuiting, en alleen een wetgever vanuit de regering mag een beperking op deze grondrechten leggen, niet de gemeente.”
Volgens Verweij ligt er ook al een wetsvoorstel klaar. “Als dat wordt aangenomen, zou de wet in principe gewoon moeten werken. Er lijkt nu heel veel steun te zijn bij de partijen maar je weet nooit hoe het loopt. Er zijn partijen die zich zorgen maken over de vraag of het wel te handhaven is, veel vrouwen doen namelijk geen aangifte.”

De advocaat probeert samen met actiegroep Stop Straatintimidatie de politieke partijen te overtuigen dat het probleem belangrijk is. “Het probleem is goed op te lossen. Het moet alleen beginnen bij het strafbaar maken van straatintimidatie. Daarna is het inderdaad belangrijk dat de wet goed uit te voeren is.”

Protest
Noelle Zarges organiseert zondag 11 april op het Koningsplein in Tilburg een protest om aandacht te vragen voor straatintimidatie. De gebeurtenis in Engeland heeft haar tot actie gezet, want volgens haar is het probleem ook in Nederland groot.

Wij spraken eerder met haar en een spreker die een bijdrage gaat leveren over het aanstaande protest. Luister hier ons gesprek:

Bron audio protest Londen: News 360 Tv