Door: Pjotr van Koesveld en Alexander Brutsaert 

Het Kenniscentrum Studentenhuisvesting (Kences) heeft onderzoek gedaan naar waar ruim 700 duizend studenten wonen. Ruim de helft woont nog thuis. Ook in Rotterdam wonen de meeste studenten nog thuis. 

Rotterdam kampt met een tekort aan 22 duizend studentenwoningen. Hoewel dit probleem niet voor elke student afzonderlijk geldt, is deze kwestie zeker aanwezig. Hoe kijken studenten op kamers en diegene die thuis wonen tegen dit tekort aan? Wat is anderzijds het oogpunt vanuit de woningcorporaties en studentenmakelaars?

In Rotterdam is het voor sommige studenten momenteel lastig om aan een kamer te komen. Dat heeft een aantal redenen. Studenten staan voor een kortere tijd ingeschreven, namelijk twee maanden, maar dat brengt voorwaarden met zich mee. “Het is een pittige zoektocht voor sommige studenten die een woning willen zoeken, omdat zij rekening moeten houden met hogere huur van soms meer dan honderden euro’s. Daarnaast spelen duurzaamheidseisen, zoals energiegebruik en verwarmingsinstallaties een rol”, vertelt Alexandra Wolff van Woning Delers Club.

Ook willen jongeren die op kamers gaan vaak in dure, leuke wijken wonen, ziet Wolff. “Maar die wensen zijn erg lastig te realiseren.” Er zijn momenteel nog zeker veertig groepen studenten die wachten op bevestiging van een vestiging in de Maasstad. Wolff: “Als groepjes ergens anders willen wonen, wordt er onderling gewisseld en dat mag. Maar vaak kiezen jongeren er dan ook voor om thuis te blijven wonen, omdat de vele kosten dan bespaard worden.”

De lockdown zorgt ervoor dat veel mensen thuiswerken, zo ook verhuurders van studentenwoningen. Madelon van Gameren, woordvoerster SSH afdeling Rotterdam, merkt dat het contact tussen studenten en verhuurders daarom minder gemakkelijk loopt. “De beheerders zijn minder aanwezig bij de panden, maar dat is gelukkig ook minder nodig.” Het aantal meldingen voor reparaties is afgenomen. Wel is het zo dat kamerbewoners vaker melding doen van sociale klachten, bijvoorbeeld te harde muziek.”

Van Gameren merkt dat het online (thuis)onderwijs ervoor zorgt dat studenten minder snel naar een kamer op zoek zijn. SSH ziet in ieder geval een terugloop in het aantal inschrijvingen bij reguliere studenten (= nationale studenten). Om welke hoeveelheden het gaat is voorlopig nog niet bekend. Dat onderzoek loopt nog.


Steeds meer studenten blijven thuis wonen, blijkt uit de Landelijke Monitor studentenhuisvesting van Kences. Wat maakt dat studenten thuis blijven wonen? En wat is het verhaal achter de studenten die in deze coronatijd juist wel op kamers gaan wonen?

(Extra informatie) In deze audioreportage wordt gesproken met twee ex-studenten. De eerste is Thomas. Hij is vijf jaar geleden gestopt met zijn laatste studie. Thomas heeft vier studies gedaan, waaronder journalistiek (Tilburg) en biologie (Wageningen). Twee maal is hij op kamers gegaan, de andere twee keren is hij thuis gebleven.

De tweede oud-student is Chris Oomes. Hij heeft van 1992 tot 1998 taal- en literatuurwetenschappen gestudeerd in Tilburg. Oomes zat in zijn hele studententijd op kamers.

Update 31 augustus 15:56: op verzoek van een van de geïnterviewden is de achternaam van deze persoon uit het artikel gehaald (JdC).