Een eigen onderneming oprichten in coronatijd, neem je dan niet een enorm risico? Zo denken deze drie jongeren er in ieder geval niet over. Voor hen is deze pandemie juist hét ideale moment geweest om voor zichzelf te beginnen. “Deze crisis kan nog wel vijf jaar zo doorgaan; daar wil ik niet op wachten.”

In de onderstaande portretten komen Evita, Jamie en Meta aan het woord. Drie jongeren die trots zijn op hun business. Ze vertellen over de ontstaanswijze van hun bedrijf, de risico’s die erbij komen kijken en hun zicht op perspectief. 

Ondernemende jongere
Evita van Marrewijk

Evita van Marrewijk (18), student Mediamanagement in Rotterdam en eigenaresse van haar online plantstore ‘Our Touch of Green’ in Den Hoorn.
Nadat haar bijbaantje bij een designwinkel in Delft stillag, is Evita direct op opzoek gegaan naar andere opties om geld te verdienen. Ze had nu tijd om na te denken. Vanuit haar opleiding aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam heeft zij de drive meegekregen om een eigen bedrijfje te beginnen. En dat kon niet anders dan met planten te maken hebben. “Het zit in de familie”, vertelt de eigenaresse van ‘Our Touch of Green’ dat nu twee weken draait. “Mijn opa was tuinder en mijn vader is nog steeds werkzaam in deze branche. Planten fleuren het interieur op. Het zijn tegenwoordig echte ‘eyecatchers’.” 

Doorzetter
Al haar werkzaamheden verricht de 18-jarige onderneemster vanuit huis. “De woonkamer staat bomvol met planten die ik inkoop. Dat vinden mijn ouders heel leuk; het zorgt voor een wisselend interieur. De planten, die ik koop bij kwekers, lever ik bij de klanten in mijn regio af. Verder geef ik advies over styling van planten in huis.” Zorgen over financiële tegenvallers heeft deze inwoonster uit Den Hoorn niet. Evita: “Ik heb een buffertje dat ik graag hierin wil investeren. Ik zie nu al dat het bedrijfje gaat lopen. Dat moedigt mij aan om ermee door te gaan. Ik ben tenslotte een echte doorzetter.” 

Ook over de toekomst heeft Evita nagedacht. “Tegen het idee van een eigen winkeltje zeg ik geen ‘nee’. Maar ik wil mijzelf nu eerst gaan focussen op de verkoop via Instagram. Misschien dat ik later nog een eigen webshop lanceer. Sinds corona is dat namelijk nog populairder dan voorheen. Tegenwoordig bestaan er handige plantenverpakkingen waarmee ik de pakketjes per post kan versturen. Verder probeer ik niet te veel verwachtingen te hebben over hoe het allemaal zal gaan lopen. Dan kan het alleen maar meevallen.”

Ondernemende jongere
Jamie Moor

Jamie Moor (23), afgestudeerd aan de dansopleiding in Haarlem en eigenaresse van dansschool ‘James Dance’ in De Lier.
Deze onderneemster heeft al veel ervaring opgedaan in de danswereld. Toen ze in 2019 afgestudeerd was, vloog ze naar Aruba om daar dansles te geven. Nadat ze daar een half jaar werkzaam was, moest ze vanwege corona het laatste vliegtuig, wat toen nog vloog, terugpakken naar Nederland. Er was voor haar geen werk meer op Aruba.

‘Wedding dances’
Hierdoor kwam de eigenaresse van ‘James Dance’ in een gat terecht. Jamie: “Ik heb de eerste paar maanden gewerkt bij een callcenter. Toen ik vanwege corona genoeg tijd had om na te denken, bedacht ik om voor mezelf te beginnen. Ik wilde van lesgeven mijn fulltime baan maken. Nadat ik merkte dat er veel animo was voor de privélessen die ik in het begin gaf, heb ik het groter aangepakt. Nu geef ik ook groepslessen, workshops, leer ik ‘wedding dances’ (openingsdans van bruidspaar dat gaat trouwen) aan en ga langs bij scholen.”

Als beginnend ondernemer met weinig kennis over financiën, was het voor deze 23-jarige Lierse lastig om in coronatijd een eigen bedrijf op te zetten. Maar dat weerhield haar niet. “Deze crisis kan nog wel vijf jaar zo doorgaan; daar wil ik niet op wachten. Ik ga er nu de volle honderd procent voor.” Gelukkig krijgt ze hulp van haar familie. “Ik kom uit een ondernemersfamilie. Mijn vader is heel creatief; mijn moeder en zusje zijn van de financiën. Ik kan altijd bij hen terecht.”

Merchandise
Toen deze winter de danslessen tijdelijk stillagen vanwege de toen geldende maatregelen, besloot Jamie om een merchandise lijn op te zetten. Hierdoor kon ze toch blijven verdienen. Al die goedzittende danskleding (truien, broeken, sokken, T-shirts) verkoopt ze nu nog. “Ik vind het leuk om een eigen merk op te bouwen. Een deel van mijn spaargeld heb ik hierin geïnvesteerd. Nu probeer ik dat geld terug te verdienen met de merchandise en danslessen die nu gelukkig weer buiten doorgang kunnen vinden.”

Over haar doelen die de eigenaresse van haar dansstudio nog wil bereiken, is ze duidelijk. “Ik wil zoveel mogelijk mensen aan het dansen krijgen. Daar wil ik al mijn energie in stoppen. Ik wil blijven groeien en diverse dansstijlen kunnen aanbieden. Zo geef ik nu ook workshops in twerken en ben ik actief op TikTok. Maar ik hoef geen dansschool te hebben met  vijfhonderd leerlingen. Ik wil het kleinschalig en intiem houden met veel persoonlijk contact.”

Ondernemende jongere
Meta van der Eijk

Meta van der Eijk (18), eigenaresse van nagelstudio ‘De Nagelgarage’ in Den Hoorn die momenteel in een tussenjaar zit.
Als creatieveling heeft Meta altijd al een passie voor nagellakken gehad. Toen zij op een gegeven moment haar nagels bij een specialiste wilde laten doen, maar daar op dat moment geen plek meer was, dacht ze: misschien kan ik het zelf ook wel. 

Halverwege december afgelopen jaar heeft ze haar eigen bedrijfje opgezet. “Doordat ik gestopt was met mijn opleiding Commerciële Economie, had ik genoeg tijd om voor mijzelf te beginnen”, vertelt ze. “Ik wilde fulltime gaan werken om deze tijd te benutten om bij te verdienen.” Dat is gelukt. Meta werkt momenteel zes dagen per week. Ze ontvangt zo’n vijf klanten per dag waar ze per klant ongeveer 1,5 uur mee bezig is. De eigenaresse van ‘De Nagelgarage’ heeft alles zichzelf aangeleerd.

Theetje
Al haar werk doet ze vanuit de oude garage bij haar ouders die omgebouwd is tot haar slaapkamer én nagelstudio. “Heel handig. Ik rol mijn bed uit, spring onder de douche en maak me klaar. De klanten hoeven nu niet het hele huis door, maar kunnen direct bij aankomst achter mijn tafel plaatsnemen. Theetje erbij, muziekje aan en kletsen maar.”

Ook Meta krijgt hulp van haar familie. “Mijn vader helpt mij met de administratie. Verder heb ik een mooie, pluizige agenda waar ik al mijn afspraken in noteer. Meer heb ik niet nodig.” Op een paar centen na dan. “Ja, ik heb veel van mijn spaargeld hiervoor geïnvesteerd. Maximaal zo’n 800 euro, maar die kosten heb ik er al ruim uitgehaald. Stel er gaat iets mis, dan heb ik een flink buffertje opgebouwd.”

Kleinschalig
De 18-jarige onderneemster is overdonderd over hoe goed haar bedrijfje loopt. Meta: “Dat had ik niet verwacht. Hierdoor kan ik lekker sparen. Ik wil dit blijven doen, ook als ik straks weer een opleiding ga volgen. Maar dan houd ik het kleinschalig. Een dagje in het weekend of op een vrije dag doordeweeks bijvoorbeeld. Ik vind dit de leukste en makkelijkste manier om geld te verdienen.”

Meer lezen over jongeren die in coronatijd een bedrijf hebben opgezet? Klik hier