In samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap opent de Fontys Hogeschool een speekselsnelteststraat in Eindhoven. In deze pilot doen deelnemende studenten twee keer per week een coronaspeekseltest, waarna ze bij negatief resultaat op locatie les krijgen. Het testsysteem wordt niet op de opleiding Journalistiek uitgevoerd.

Hoewel de Fontys Hogeschool in Eindhoven een coronatestpilot start, wordt deze niet uitgevoerd bij de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek. “Het testsysteem is vooral bedoeld voor studies waarbij veel fysiek contact plaatsvindt. Daarbij kan je denken aan de Sporthogeschool en de dansacademie’’, laat woordvoerder Mascha Arts van de Fontys Hogeschool weten.

Deelnemende studenten geven in een app aan of ze coronaklachten ervaren. Daarnaast doen ze tweemaal per week een speekseltest in de teststraat.  “Ze zitten in een bubbel van bijvoorbeeld tweehonderd studenten. Daarin is het de bedoeling dat je je handen blijft wassen en netjes in je elleboog niest.’’ Zo minimaliseert de hogeschool de kans dat er ondanks de negatieve testen toch een besmetting plaatsvindt.

Journalistiek valt buiten de boot
De pilot start vanuit de academie voor Toegepaste Natuurwetenschappen in Eindhoven. Arts: ”Wanneer daar blijkt dat het testsysteem inderdaad voor veilig onderwijs zorgt, wordt deze methode ook bij andere academies toegepast.” Opleidingen in Tilburg waarbij geen fysiek contact vereist is, zoals Journalistiek en ICT, zullen geen teststraat krijgen. Arts: “De opleiding Journalistiek heeft op dit moment minder urgentie, omdat fysiek contact in de opleiding geen vereiste is.’’

“Na de zomer zouden we weer meer studenten kunnen ontvangen.’’

Of journalisten in spé binnenkort toch – zonder test – weer naar locatie mogen komen, durft Arts niet te zeggen. “We hopen vanavond in de persconferentie te horen dat we studenten weer eens per week of twee weken mogen ontvangen.’’ Vaker dan dat op school langskomen, is waarschijnlijk pas in augustus mogelijk. “We hopen dat de coronacijfers na de zomer zijn gedaald. Dan zouden we weer meer studenten kunnen ontvangen.’’

Tegenvaller voor studenten
Dat de opleiding Journalistiek niet meedoet aan de pilot, is een tegenvaller voor tweedejaarsstudent Irene van Oosten: “Natuurlijk probeer je de 1,5 meter te handhaven, maar dat lukt niet altijd. Na een speekseltest weet je dat je dan alsnog veilig bent. Zonder negatieve uitslag kijk ik met een dubbel gevoel naar het weer naar school mogen.”

“Dit gaat ten koste van mijn mentale gezondheid.”

Medestudent Iza de Bruin sluit zich daarbij aan: “Juist bij een studie waar menselijk contact essentieel is en waar maar een paar honderd studenten op zitten, zou je denken dat een sneltest prima kan. Dat dit niet gebeurt, gaat ten koste mijn mentale gezondheid. Daarin ben ik niet de enige.’’