In de bokswereld kent men in Amerika veel oude legendes die tijdens hun carrière furore maakten met indrukwekkende bokswedstrijden. Mike Tyson en Roy Jones Junior stapten enkele maanden geleden al terug de ring in voor een demonstratiegevecht. Vandaag maakte bokslegende Evander Holyfield, oud rivaal van Tyson, bekend weer voet in de ring te gaan zetten.

Evander Holyfield, de inmiddels 58-jarige bokser, zal op 5 juni zijn comeback maken in een bokswedstrijd met zijn landgenoot Kevin McBride (47). Het idee achter zijn comeback is om ooit nog eens tegenover zijn vroegere rivaal Mike Tyson (54) in de ring te staan.

Geld als motivatie

Alex Blanchard, die in 1984 Europees kampioen in het halfzwaargewicht werd, kijkt met veel interesse naar de Amerikaanse boksers die besluiten om opnieuw in de sport te stappen. ‘’De motivatie van die mannen is natuurlijk grotendeels het geld, ze zouden niet voor niks terug de ring in stappen. Daarnaast zal de eer en hun ego ook wel voor een deel meespelen. Ze kunnen bijvoorbeeld dan nog op hun bijna 60-jarige leeftijd tegen hun kleinkinderen vertellen wat ze nog allemaal voor elkaar hebben gekregen.’’

Winnen op punten

Mike Tyson – bijgenaamd Iron Mike – maakte eind vorig jaar na 15 jaar zijn terugkeer in de ring tijdens een demonstratiegevecht met Roy Jones Junior (52), die eveneens zijn terugkeer maakte. De wedstrijd eindigde uiteindelijk op punten onbeslist. Volgens Blanchard zullen we dat vaker zien in de gevechten met de routiniers. ‘’De echte explosiviteit is er wel een beetje vanaf, dus ik verwacht ook niet dat er tijdens de gevechten nog iemand knock-out geslagen wordt. Maar toch zetten ze nog altijd een behoorlijke prestatie neer op hun leeftijd en het is allesbehalve saai om naar te kijken.’’

Oude rivalen

In 2005 beëindigde Tyson zijn bokscarrière na een verloren gevecht met Holyfield, de twee boksers kenden jarenlang een rivaliteit met als hoogtepunt het gevecht waarin Tyson een stukje van het oor van Holyfield afbeet. Volgens Blanchard is de kans groot dat de twee samen nog eens de ring zullen instappen. ‘’Ze zijn er op dit moment beide naartoe aan het werken. Tyson heeft zijn comeback enkele maanden terug al gemaakt en plant nu alweer een nieuw gevecht. En Holyfield heeft nu dus zijn comeback aangekondigd. Het zal dus waarschijnlijk wel tot een weerzien komen.’’ Een voorspelling doet Blanchard nog niet. ‘’Daarvoor moet ik eerst nog maar eens zien hoe ze het de komende gevechten vergaat.’’

Comeback in Nederland

Zelf zou Blanchard er ook voor open staan om een comeback te maken. Maar tot zijn teleurstelling is daar in Nederland niet genoeg belangstelling voor. ‘’Het boksen is op dit moment in Nederland niet heel populair, vroeger stonden mensen nog midden in de nacht op om naar een gevecht van Muhammad Ali te kijken. Dat gebeurt nu niet meer. Ik heb een aantal jaar geleden zelf wel eens aangegeven dat ik bereid ben om terug de ring in te stappen voor zo’n honderdduizend euro. Maar op Nederlands niveau is daar gewoon het geld en de bereidheid niet voor helaas.’’

Naast boksers zijn er meer atleten die na hun carrière besloten om nog terug te komen. Zie de onderstaande tool.