Voor de jongeren Anthony, Lelie en Bintu begint vandaag de ramadan. Tijdens deze ramadan vasten zij een maand lang voor hun religie: de islam. Dit jaar gaat het vanwege de coronaregels wederom anders. ‘’Er is weinig tijd om uitgebreid te eten’’, vertelt Lelie.

Anthony Michael van Oorschot (19) uit Rotterdam

‘’Ik heb me nu precies een jaar geleden bekeerd tot de islam. Het begon eigenlijk twee jaar geleden, toen ik mij ging verdiepen in het geloof door het lezen van boeken, het kijken van documentaires en het bezoeken van moskeeën voor meer informatie. De verbroedering spreekt mij erg aan in de islam. Je hebt het beste met elkaar voor. Ik heb altijd al vrienden gehad met wie ik goed kon praten over de islam en zij hebben mij ook veel over de religie geleerd.

Dit is de tweede keer dat ik volledig mee doe met de ramadan. Ik probeer dit jaar voor de eerste keer heel praktiserend bezig te zijn: ik probeer zoveel mogelijk te lezen en te bidden. Ook wil ik de koran tijdens de ramadan volledig uitlezen. Bidden is een kwestie van leren, je kan niet zomaar even Arabisch spreken. Ik ben er nog steeds niet over uit hoe ik het vasten in de avond ga verbreken. Ik woon met mijn moeder en ik ben de enige die moslim is, dus mijn moeder eet ook veel eerder. Wel wil ik met vrienden afspreken en desnoods blijf ik daar zelfs slapen.

Ik kijk heel erg uit naar aankomende maand, ondanks dat dit een gekke tijd is. Ik kijk wel positief op de kans om het goede uit jezelf naar boven te halen. Daar ben ik wel heel dankbaar voor. Normaal gesproken houdt iedereen zich vooral bezig met aardse zaken en tijdens deze maand ben je bezig met goede daden. Je doet dit samen met de gehele gemeenschap. Dit betekent veel voor mij. Ik ga nog wel iedere vrijdag naar de moskee, tijdens de ramadan wil ik nog wel vaker gaan. Hier leer je het gebed het snelst en is de sfeer heel fijn.’’

Lelie Hama (20) uit Rotterdam

‘’Ik ben opgegroeid in een islamitisch gezin, maar ik ben nooit erg streng gelovig opgevoed. Dit is het derde jaar dat ik volop mee doe aan de ramadan en mij ook erg bezighoud met het geloof. Het gevoel van goed zijn voor elkaar vind ik erg mooi aan de islam; het brengt mensen bij elkaar.

De maand van ramadan brengt veel positiviteit met zich mee. Ik wil tijdens deze ramadan goede dingen doen voor mensen en mij veel bezighouden met het geloof. Ramadan is namelijk meer dan alleen vasten en bidden. Het gaat om het zijn van een goed mens tegenover anderen en zeker in tijden van corona is het belangrijk om positief te zijn. Ik wil tijdens de ramadan iets doen voor de mensen in Koerdistan die het wat minder goed hebben, ik ben zelf namelijk ook Koerdisch. Ook wil ik het vijf keer per dag bidden na de ramadan volhouden.

Het liefst breek ik het vasten met familie, of met islamitische vriendinnen. Alleen mijn moeder en zus vasten thuis en ik vind het leuk om het elke avond met hen te doen. Ik vind het vooral belangrijk om het vasten gezamenlijk te verbreken. Zonder avondklok had ik het waarschijnlijk wel uitgebreider aangepakt. Helaas mag je pas om half 9 het vasten verbreken en is er te weinig tijd om uitgebreid met elkaar te eten.’’

Bintu Mbayo (17) uit Nijmegen

‘’Ik ben vanaf mijn geboorte islamitisch opgevoed. Een aantal jaar geleden ben ik echter weggedreven van het geloof en zelfs gaan twijfelen. Dit bleek nodig voor mij, aangezien ik twee jaar geleden de islam voor mijzelf heb teruggevonden. Ik heb nu een omgeving, onder andere op Twitter, die mij zelfverzekerder heeft gemaakt over mijn geloof, mij veel leert en de schoonheid toont van de religie.

De ramadan is een maand van nieuwe kansen. Het vasten is voor de moslim een mogelijkheid om na te denken over de belangrijke dingen in het leven, maar ook om te leren verleidingen te weerstaan. Zodra het tijd is voor het Maghrib gebed, dit is rond half 9 in de avond nu, breek ik het vasten altijd met dadels en wat drinken. Daarna bidden we het Maghrib gebed en is het eindelijk tijd om te eten. Meestal zijn dit uitgebreide maaltijden met familie en vrienden. Tijdens corona is dit helaas niet altijd mogelijk, maar we eten dan met ons gezin alleen.

De coronacrisis heeft het voor mij wel makkelijker gemaakt om mijn geloof te beoefenen. Ik ben vaker thuis en ik heb dus meer tijd om mij op mijn geloof te focussen. Ook zijn clubs, die worden afgekeurd door de islam, dicht. Het enige dat nadelig is, is dat ik niet naar de moskee kan. Normaal gesproken gaan moslims op de eerste dag van de ramadan massaal naar de moskee.’’