Ouders die hun kindje verliezen door een miskraam of doodgeboorte krijgen misschien betaald rouwverlof. Het kabinet kondigde gisteren aan deze mogelijkheid te onderzoeken.

Nieuw-Zeeland nam eind maart een wet aan waarin het miskraamverlof is opgenomen. Dankzij die wet hebben Nieuw-Zeelandse ouders nu recht op drie dagen betaald verlof. GroenLinks en SGP willen dat Nederland deze wet overneemt. Demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Koolmees liet weten dat er een onderzoek komt naar rouw op de werkvloer. Het wetsvoorstel van GroenLinks en SGP wordt hierin meegenomen. Miriam van Krei, oprichter van Miskraambegeleiding Nederland, is blij met dit plan: “Het kabinet zou hiermee het signaal geven dat pril verlies er ook toe doet.”

Een belangrijk signaal volgens Van Kreij. Ze noemt het wetsvoorstel het resultaat van maatschappelijke ontwikkeling. “Dertig jaar geleden keek men hier heel anders na. Pas tot voor kort heerst het besef dat het verliezen van een ongeboren kindje ook veel impact heeft. Met dit wetsvoorstel krijgen werkgevers de mogelijkheid om ouders tijd te gunnen om te rouwen.”

In 2019 werden 917 baby’s doodgeboren (CBS). Ongeveer 25.000 zwangerschappen eindigen in Nederland in een miskraam (Ouders van Nu).  Op dit moment is het zo dat je pas na een zwangerschap van 24 weken recht hebt op zwangerschapsverlof. Mensen die eerder bevallen van een doodgeboren kind, belanden regelmatig in de ziektewet. Dit overkwam Shannen Hompes. Zij beviel op 12 maart 2020 van hun doodgeboren dochter. “Zo’n speciaal rouwverlof geeft ouders het gevoel geven dat er ruimte is om te rouwen. Al zijn drie dagen natuurlijk veel te weinig om zo’n verlies een plekje te geven. Ik hoop dan ook dat de duur van het rouwverlof ooit stijgt, maar deze ontwikkelingen hebben tijd nodig. Ik zie dit als een hele goede eerste stap.”

Hompes verwacht dat het invoeren van deze wet de bespreekbaarheid van doodgeboortes en miskramen ten goede komt. “Er ligt nog een taboe op. Mensen weten vaak niet wat ze moeten zeggen tegen de ouders. Voor hen is het verlies minder tastbaar,  omdat het kindje nooit geleefd heeft. Op de ouders heeft het echter een enorme impact. Je verliest een kind. Je rouwt. Het is niet iets wat je binnen twee maanden een plekje kan geven. Op mij heeft het verlies van mijn dochtertje nog steeds impact. Tijdens mijn tweede zwangerschap was ik me enorm bewust van wat er allemaal mis kan gaan. Gelukkig ben ik vorige maand bevallen van een gezond zoontje: Neal.”