Nu de sportscholen al maanden dicht zijn lijkt het erop dat de personal trainer in de lift zit. Lekker in de buitenlucht toch aan de slag, ook in twee-of drietallen, dat kan met behulp van zo’n personal trainer. ‘‘Ik vind het nu súper fijn dat ik toch door kan sporten op deze manier.’’

Het vak personal trainer lijkt in de lift te zitten. Rick Loonen was altijd al een liefhebber van sport en zag dus zijn kans schoon om ook personal trainer te worden. Voor de coronacrisis had Loonen een baantje bij de supermarkt en bij een café. Zijn inkomsten voor zijn baantjes vielen weg door de sluiting en ook zijn HBO-studie ging naar online onderwijs. ‘’Ik had dus veel vrije tijd en wilde dit nuttig invullen. Ik had altijd al wat met sport en dus begon ik met voorbereidingen om hier wat in te doen.’’ Loonen maakte een facebookpagina aan en bouwde een website.

Om personal trainer te worden heb je in principe geen diploma nodig. Maar Loonen geeft aan dat je tegenover klanten natuurlijk wilt laten zien wat je weet, kan en dat je over de juiste competenties beschikt. ‘’Ik heb daarom het diploma fitnesstrainer A behaald en ik ga ook nog fitnesstrainer B volgen. Dat is een aanvulling waardoor je net wat dieper op de stof in kunt gaan. Deze diploma’s kun je in een aantal weken halen.’’

Opleidingen

Jos Peeters, Hoofd productontwikkeling en innovatiemanager bij NHA, ziet een forse stijging bij de opleiding fitnesstrainer A. ‘’Sinds de start van corona zien we 25% meer aanmeldingen voor de opleiding dan de periode ervoor’’, zegt Peeters. ‘’Dus de Nederlanders zijn goed gezond bezig. Al is het wel zo dat wij online opleidingen en cursussen aanbieden. Dit is in coronatijd natuurlijk ook populairder en soms noodzakelijk geworden.’’

Ook Start2Move, een ander opleidingsbedrijf voor fitnesscoach, ziet een toename in aanmeldingen voor de opleidingen die zij aanbiedt. Hier ziet men dat vooral de opleiding tot leefstijlcoach erg populair is geworden in coronatijd. Naast een opleiding tot personal trainer ligt de aandacht hier ook bij het mentale aspect, voeding, stress en slapen.

‘’We zien dat de mensen die zich aanmelden veelal een volledige carrièreswitch willen maken of al in de fitness zaten bij een sportschool. Maar die zijn nu gesloten en dus zoeken ze wat nieuws.’’, zegt opleidingsadviseur Roy Sip bij Start2Move. ‘’Op andere opleidingen die wij aanbieden, zoals fitnesstrainer A en B zien we een kleine daling omdat de fitnessbranche het momenteel lastig heeft’’

Sportscholen

Je zou misschien denken dat sportscholen niet zo blij zijn met personal trainers, maar dat ligt anders volgens Loonen. ‘’Ik heb geen negatieve reacties gezien vanuit sportscholen omdat de personal trainer in de lift zit’’, laat hij weten. ‘’De sportschool is ook eerder de concurrent voor de personal trainer en niet andersom. Als de sportscholen weer open gaan kunnen zij qua prijzen een goedkoper alternatief bieden. Wel heeft de personal trainer meer oog voor het individu.’’

Zaken lopen prima

Met het bedrijfje van Loonen gaat het goed. Zijn doel is om voor iedere klant een passend plan te ontwikkelen en de persoonlijke doelen te behalen. ‘’Ik ben begonnen met het geven van buitentraining. Al vrij snel werd ik door een sportschool in Breda benaderd omdat ik heel actief was op sociale media. Zo kon ik daar ook lessen gaan geven. Ik kan vanwege corona dan maximaal drietallen lesgeven. Ook deze lessen zijn vooralsnog allemaal buiten natuurlijk.’’ Loonen geeft zijn trainingen nu bij CK Active in Made.

Leerling

Tara Pijpers volgt personal training bij Loonen, maar deed dit al voordat de sportscholen opnieuw gesloten werden. ‘’Ik trainde gewoon bij een sportschool en deed dit er nog eenmaal per week bij. Ik wilde namelijk extra begeleiding en ik wilde een stok achter de deur. Dat had ik toch wel nodig.’’

Vanwege de coronacrisis kan Tara echter niet meer sporten bij een sportschool en dus is ze heel blij dat ze nu nog wel bij een personal trainer aan de slag kan. ‘’Ik vind het nu súper fijn dat ik toch door kan sporten op deze manier, want vooral door deze tijd ben ik het thuis zitten echt helemaal beu. En dan is 1 keer in de week buiten sporten echt een leuk uitje.

Tara vindt het erg fijn om onder een personal trainer te sporten ze de oefeningen niet zelf hoeft te verzinnen. ‘’Oefeningen worden voor je verzonnen, en je wordt echt uitgedaagd om meer je best te doen. wanneer je in je eentje in de sportschool bijvoorbeeld sport ben je geneigd misschien sneller te stoppen als je moe bent.’’