‘Pop-up’ collegezalen om coronaproof de capaciteit van hogescholen te verhogen komen er voorlopig nog niet. Scholen in Duitsland zijn daarentegen van plan om hier in september mee te beginnen. Het ruimtegebrek zorgt ervoor dat de scholen vanaf 26 april nog niet op volle toeren kunnen draaien.

Op het moment is het Nederlandse tijdelijke accommodatiebedrijf Losberger De Boer in gesprek met universiteiten en hogescholen in Duitsland. Het is de bedoeling om vanaf september tijdelijke collegezalen en klaslokalen te plaatsen waardoor studenten weer ‘normaal’ les kunnen volgen.
Dit idee klinkt goed, maar de scholen in Nederland hebben nog niet ja gezegd tegen dit plan. Volgens woordvoerder Onno Koole van Losberger De Boer heeft dit vooral te maken met geld: “Het probleem is natuurlijk dat dit veel geld kost en dat is er vaak niet”.

Woordvoerder Michiel Hendrikx van het Ministerie van Onderwijs geeft wat anders aan: “Studenten moeten ook reizen. Als we alles open zouden gooien door middel van ‘pop-up’ locaties naast het schoolgebouw, komt er ook een probleem met het openbaar vervoer. Door de combinatie met andere zaken zoals roosters die gemaakt moeten worden, hebben we gekozen voor een dag in de week fysiek les”, aldus Hendrikx.

De Vereniging Hogescholen is met opleidingen in gesprek om die ene dag in de week ook daadwerkelijk waar te maken. Bij een kleine pabo is er wat meer mogelijk dan bij Hogeschool Rotterdam met 40.000 studenten.

Volgens woordvoerder Eva Kloosterman van Vereniging Hogescholen wordt er naar andere oplossingen gekeken zoals een schouwburg of kerk. Wat betreft de ‘pop-up’ collegezalen is het nog onduidelijk: “Er wordt zeker gekeken naar andere mogelijkheden zoals bijvoorbeeld een ‘pop-up’ collegezaal. Het verschilt per opleiding of school of ze dit willen inzetten of niet.”