De rijschoolbranche wordt een stuk duurder, zo werd afgelopen dinsdag bekend. Dit zodat de kwaliteit van rijlessen beter wordt. Of jongeren en studenten dit kunnen betalen, is daarentegen niet onderzocht.

Een speciale commissie, opgericht door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, oordeelt dat rijscholen en rijlessen flink op de schop moeten worden genomen. Er zouden te veel misstanden aan de hand zijn binnen de rijschoolbranche. Zo moeten er meerdere theorie-examens afgenomen worden. De manier van lesgeven wordt daarbij ook aangepast.  Er zou op dit moment te veel gefocust worden op het klaarstomen van een leerling en niet op de kwaliteit van rijden. Deze aanpassingen zorgen ervoor dat het prijskaartje van je rijbewijs waarschijnlijk flink duurder wordt.

Geen cijfers

Hoeveel van de jongeren daadwerkelijk hun eigen rijbewijs betalen, is onzeker. Er zijn geen betrouwbare cijfers gegenereerd door het Centraal Bureau Statistiek (CBS), Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) en Nationaal instituut voor budgetvoorlichting (Nibud). Terwijl alle drie de instanties wel te maken hebben met financiën, vervoer en jongeren. Of er met de nieuwe manier van lesgeven is gekeken naar de portemonnee van jongeren, lijkt dus onwaarschijnlijk. Karin Raadstak, woordvoerder van het Nibud, vertelt hierover: ‘’Het betalen van een rijbewijs is iets wat heel erg individueel is. Het is en blijft een keuze die je kan maken maar niet hoéft te maken.’’ Of de inkomsten van jongeren in verhouding meegroeien met de kosten van rijlessen, is nog niet bekend. Raadstak: ‘’Dat is nog de vraag. We zijn nu bezig met de nieuwste resultaten van het studentenonderzoek dus daar kan ik nog niks over zeggen.’’

Ervaringen

Het enigste wat wel bekend is, is dat jongeren op steeds eerdere leeftijd hun rijbewijs halen. Twee derde van de geslaagde rijbewijskandidaten is jonger dan 21. Dit blijkt uit het meest recente rapport van het CBS, daterend uit 2015. Het geld waarmee dit wordt bekostigd, is niet gedocumenteerd. Een veelvoorkomende factor van schulden opbouwen is volgens het Nibud een onverwachtse stijging van uitgaven. De groei van rijleskosten kan hieraan gelinkt worden. Een gevolg van schulden opbouwen kunnen stress en zelfs het stopzetten van de studie zijn. Zo blijkt uit hetzelfde onderzoek. Hoe jongeren en rijscholen de situatie zelf ervaren, is te zien in onderstaand video.