Vivian Veldman-Erlemeyer is uitgeroepen tot Secretaresse van het Jaar. De verkiezing werd voor de 35ste keer georganiseerd. “Het is goed om een beroepsgroep die altijd op de achtergrond blijft af en toe naar de voorgrond te trekken”, aldus juryvoorzitter Dianne van de Rijt.

Imagodeskundige Zabeth van Veen bevestigt de uitspraak van Van de Rijt. Volgens haar heeft de aandacht een positief effect op de beroepsgroep. “Iedereen vindt het fijn gewaardeerd te worden. Bij een beroepsgroep die werkt om een ander te laten floreren is dat extra belangrijk.”

Ieder jaar viert Nederland op 15 april de Nationale Secretaressedag. Twee dagen daarvoor wordt de secretaresse van het jaar verkozen. Van Veen: “Secretaresses worden wat sneller vergeten en zo’n speciale dag zorgt er in ieder geval voor dat ze eens per jaar in het zonnetje staan. Een nationale dag doet de beroepsgroep goed en zo’n verkiezing maakt het persoonlijk.”

De verkiezing zorgt ieder jaar voor een ambassadeur voor het vak. Hier houdt de jury dan ook rekening mee. Volgens Van Rijt moet de secretaresse van het jaar iemand zijn die de beroepsgroep representeert, die kan zorgen voor verbinding en communicatief sterk is. Daarnaast moet de secretaresse gewoon goed zijn in zijn of haar vak. “Secretaresses hebben nog steeds het imago van een telefonerende vrouw achter een typmachine. Inmiddels doet een secretaresse veel meer. Met de verkiezing vragen we aandacht voor het vak en geven we de beroepsgroep een gezicht. Men krijgt daardoor hopelijk een beter idee van wat een secretaresses allemaal doet”, legt Dianne van Rijt uit.