Het initiatief de Green Deal Sportvisserij Loodvrij heeft het doel om in 2027 loodvrij te vissen. De gevaren van lood in het water zijn al bekend bij de waterschappen sinds de jaren 60-70 , waarom is er nu pas actie ondernomen?

In Nederland vissen ongeveer 1,2 miljoen mensen een of meerdere dagen per jaar. Lood is een giftige metaalsoort en wordt vaak gebruikt als werpgewicht voor vissers. Het dient als verzwaring aan een vislijn, in kunstaas en in voerkorven zodat het onder water blijft. Soms valt dit van de hengel en komt dit in het water terecht. Elk jaar raakt er ongeveer 54 duizend kilo aan lood verloren in het zoete oppervlaktewater en 470 duizend kilo in zout water gebieden. Het materiaal is toegankelijk en goedkoop, maar wel schadelijk voor mens en dier.

Geen prioriteit 

Dit probleem is al langer bekend, maar tot 2018 -toen de Green Deal werd ondertekend- is er nog weinig actie ondernomen om hier wat aan te doen. Volgens woordvoerder Herald van Gerner van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD) komt dit doordat andere zaken een hogere prioriteit hadden: “Voor de stoffen die in het water zitten zijn bepaalde normen gesteld. Tot nu toe heeft de hoeveelheid lood niet de norm overschreden, maar dat betekent niet dat het geen probleem is. Andere zaken zoals medicijnresten in water hadden eerder meer prioriteit.”

The Green Deal
Het plan is een samenwerking van Sportvisserij Nederland, Rijksoverheid, Unie van Waterschappen, natuurmonumenten en Dibevo . Het doel is om in 2021 het loodgebruik met dertig procent te reduceren en binnen zes jaar loodvrij te zijn. Dit vergt op korte termijn een gedragsverandering waar bewustwording voor gecreëerd moet worden.

“Deze campagne is hopelijk het begin van een loodvrije toekomst”, aldus Van Gerner

Deze verandering lijkt voorzichtig te gebeuren bij de vissers. Uit een Screening survey van 2019 blijkt dat het percentage hengelaars dat bij meer dan tien vistrips een loodalternatief hebben gebruikt is gestegen van 17% naar 20%. Volgens woordvoerder Emiel Derks van Sportvisserij Nederland is het aanbod van loodvrije opties nog niet optimaal: “Als we vragen aan de vissers of ze openstaan voor een loodvrije optie zegt 95% ja. Alleen op dit moment is het aanbod van alternatieven nog niet op het niveau als van lood. Hierdoor is het perfecte exemplaar er nog niet wat voor alle soorten vissers goed werkt.”

De prijs
Of de alternatieven ook voordelig zijn durft Derks niet te zeggen: “De prijs van het produceren van de werpgewichten en de verkoopsprijs kunnen enorm verschillen. Als iets een ‘duurzamere’ oplossing is, hebben verkopers nog wel eens de neiging om de prijzen omhoog te gooien.”

Dat de prijzen van de alternatieven nog niet zo laag zijn als lood ziet de 21-jarige visser Alek van Mensvoort: “Lood is vrij goedkoop en wordt daarom veel gebruikt. Ik gebruik ook meestal lood. Ik heb een alternatief wat ik wel eens gebruik alleen die is drie keer zo duur.”
Wel staat hij open voor verandering: “Ik ben een grote voorstander om het gebruik van lood te verminderen. Als er een goede betaalbare optie is, zou ik die zeker overwegen.”