Uit jaarcijfers van Politie Nederland blijkt dat de politie in een jaar tijd 112.975 coronabekeuringen heeft uitgeschreven en 40.555 waarschuwingen heeft uitgedeeld. Door het toenemen van het aantal coronademonstraties neemt de werkdruk volgens de politieagenten toe. Twee politieagenten doen hun verhaal.

Herman* werkt sinds 2012 binnen het politiekorps en deed zijn verhaal onder meer aan de Buitenparlementaire Onderzoekscommissie. Hij is in behandeling voor PTSS en hij is niet de enige: “Ik ken tientallen collega’s die psychiatrische hulp hebben gezocht. Ze liepen met lichamelijke en geestelijke klachten door het geweld dat zij gedwongen moeten toepassen tegen demonstraten en burgers. Intussen zijn die collega’s met symptomen van PTSS gewoon aan het werk, terwijl zij daar niet geschikt voor zijn.”

Geen normale situatie

Volgens Pieter* is het politiewerk sinds de coronacrisis begon in hoog tempo veranderd: “Sinds vorig jaar jaag ik op demonstranten, overtreders van de avondklok, jongeren die plezier maken in een te grote groep en mondkapjesweigeraars. Onder de collega’s is de sfeer erg veranderd.” Als agent staat Pieter namelijk voortdurend onder spanning: “Er zijn haast geen normale situaties meer. Ik ben alsmaar mensen aan het aanspreken op overtreding van de maatregelen. Mij is de stress te veel geworden: het heeft veel impact op mijn thuissituatie.”

“Er zijn haast geen normale situaties meer”

Nog meer hulp

Overal in Nederland is er voor politieagenten Team Collegiale Opvang om hulp aan te vragen. Het team bestaat uit collega’s die er extra op getraind zijn na een heftig incident andere collega’s te helpen. Alwin Don, woordvoerder van de Politie Nederland, vertelt dat er na de avondklokrellen duidelijk meer aandacht is geweest voor meer hulp voor politieagenten: “We hebben altijd met nieuwe mensen te maken waarvoor het geweld onverwachts komt. Het is belangrijk om er met hen over te praten en dat ze tijd krijgen om het te verwerken. Je moet dan niet opnieuw in die frontlinie staan op het moment dat je daar nog niet aan toe bent.”

Ruime keuze

Cijfers over het aantal politieagenten dat hulp zoekt voor psychische problemen zijn echter niet bekend. Volgens Manou Houtsberg van het Nederlands Veteraneninstituut, één van de vele organisaties die arbeiders helpt bij PTSS-klachten, komt dat door de vele zorgaanbieders: “Dat zorgt ervoor dat de politieagenten met PTSS-klachten een ruime keuze hebben in het kiezen van zorg. Maar een klein deel daarvan komt bij ons en daarom is het lastig om te zeggen of het aantal aanmeldingen van politieagenten is gestegen.”

Volgens Don zijn deze cijfers lastig te achterhalen omdat er volgens hem een verschuiving binnen de coronacrisis te zien is: “Waar we voorheen veel met horecageweld te maken hadden, zien we nu geweld tijdens coronademonstraties. In het afgelopen jaar zijn er een paar piekmomenten geweest, zoals die avondklok en coronademonstraties. Dan is het een paar dagen alle hens aan dek en de juiste dingen doen zodat de geest weer terug in de fles komt.”

*Deze naam is fictief. Echte naam is bij de redactie bekend.