Onder ruim 2600 gevraagde thuiswerkenden heeft 41 procent last van fysieke klachten. Dat blijkt uit onderzoek van werknemersorganisatie Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV). De klachten gaan vooral om last van schouders, de rug, de nek en armen.

Werken aan de keukentafel, vanuit bed een Teamsmeeting of onderuit gezakt een college volgen op de bank: het zijn houdingen waarin thuiswerkers zich vast herkennen. Deze houdingen zitten soms misschien lekker, maar zijn vaak niet al te best voor het lichaam. Ook wordt er bij thuiswerkers tussen het werken door minder noodzakelijk bewogen. Uit het onderzoek van CNV blijkt dat de fysieke klachten vooral van de schouder, rug en armen komen.

Geen groei bij fysiotherapie

Pieter Vonk, persvoorlichter van Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), ziet in de cijfers van de Landelijke Database Fysiotherapie geen toename van het aantal nek- en schouderklachten bij fysiotherapeuten. Dat wil overigens niet zeggen dat er geen toename zou zijn van klachten die te maken hebben met thuiswerken. Een bepaalde groep heeft op het moment geen fysiotherapie nodig. Zo zit er een beroepsgroep op het moment thuis, zoals veel horecamedewerkers nu en kappers afgelopen jaar. Vonk: “Doordat zij thuis zitten of hebben gezeten, zou het kunnen dat zij minder snel fysieke klachten hebben en naar fysiotherapie gaan. Dit terwijl sommige thuiswerkenden wél klachten krijgen.”

Het zou dus goed kunnen dat daarom de groei van het aantal cliënten niet stijgt, terwijl er wel meer thuiswerkenden klachten krijgen. “Ook niet iedereen met klachten zoekt hier hulp voor”, zegt Vonk. Wel stelt hij dat sommige fysiopraktijken een toename van klachten zien. “Maar dit is geen beeld dat geldt voor de hele bedrijfstak.”

Oefentherapie

Ilona van der Wolk heeft twee oefentherapiepraktijken in Rotterdam. Een oefentherapeut helpt cliënten in het aanleren van gezond bewegingsgedrag. Van der Wolk ziet de klachten uit het onderzoek ook bij haar cliënten veelal terug. Zo helpt ze twee studenten die door online lessen hier last van hebben. Zeker zeventig procent van haar cliënten met schouder- en nekklachten houden dit over aan het thuiswerken.

Een juiste houding

Van der Wolk legt uit waar fysieke problemen uit voortkomen: “Mensen die thuiswerken, staan minder op om dingen te doen. Huishoudelijke taken worden tussen het werken niet gedaan.” Van der Wolk vertelt haar cliënten wat de juiste houding is achter een bureau. “Een goede houding is om te staan tijdens het computeren. Als jij of je werkgever het kunnen veroorloven, is een verstelbaar bureau waar je aan kunt staan het best.” Mobiliserende, rek en stabiliserende oefeningen helpen ook om de klachten te verhelpen en voorkomen. Daarnaast vertelt Van der Wolk dat het goed is om ieder half uur een rondje te lopen.

Oefentherapeut Ilona van der Wolk geeft tips om langdurige statische belasting voorkomen. Ze staan hieronder in een infograpahic: