‘April doet wat hij wil’ is een uitspraak die je de afgelopen dagen vast voorbij hebt horen komen. Waar we twee weken geleden nog met z’n allen buiten in het park genoten van de stralende zon, droegen we enkele dagen later weer handschoenen en een muts tegen de sneeuw en hagel. Maar wat heeft dit rare weer voor gevolgen voor de asperge- en aardbeien boer, die het zeker in deze tijd moet hebben van de zon?

“We zijn gewend om met de seizoenen mee te gaan, dat maakt het ook uitdagend. Maar de laatste jaren gaat het weer echt aan de haal met ons.” Henny Luysterburg (60), die samen met haar man René en twee kinderen Rob en Ellen een akker- en tuinbedrijf runt in het Brabantse dorp Heerle, herkent het klimaatprobleem maar al te goed. “Normaal gesproken beginnen we eind maart met het oogsten van de aardbeien en de asperges, maar nu het de afgelopen tijd zulk slecht weer is geweest, missen we gewoon een hele oogst.” 

Prijsstijging van 60 procent
Boerderij Luysterburg heeft ongeveer honderd hectare aan aspergevelden, en om die oogst goed te laten verlopen zit daar een hele strategie achter. “We hebben hier 150 man personeel rondlopen. Als het een tijdje slecht weer is in april of mei, heeft het personeel bijna niks te doen, want er valt gewoon vrij weinig te oogsten. Omdat de asperges dan schaars worden en wij nog steeds ons personeel moeten betalen, moeten we de prijzen omhoog gooien; soms met wel 60 procent. En dat wil niemand.” 

Henny Luysterburg checkt de asperges in de tunnels.
« van 19 »

Rob Luysterburg (30) is ook absoluut niet positief gestemd over het weer van de afgelopen week. “Je verwacht rond deze tijd gewoon zon en warmte, maar het weer van de afgelopen dagen, met de nachtvorst erbij, maakt dat het niet kan slechter voor onze oogst.” Het slechte begin van het seizoen heeft veel impact op de boerderij. Henny: “Je hele planning moet aangepast worden. De tijd waarin alles geoogst wordt, is veel korter. En wanneer de temperaturen het weer toelaat en we kunnen gaan oogsten, kunnen alle boeren in de regio dat ook. Je wil het gewoon verspreid hebben over het hele seizoen, en niet alles in één keer.”  

Slimme boeren
Volgens Rubert Konijn, Strategisch Business Manager bij het KNMI, hoeven we ons in Nederland echter geen zorgen te maken over voedseltekorten. “De boeren in Nederland lopen voor op de rest van de wereld en hebben slimme systemen ontwikkeld. Er is meer gecontroleerde teelt, waardoor we ook bij droge zomers als een van de weinige landen in Europa nog steeds aardappelen zullen hebben.” Dat het weer van de afgelopen weken zo wisselend is, is volgens hem goed te verklaren. “Omdat we de laatste jaren weinig strenge winters kennen, voelt het in april alsof het heel koud is. Het valt gewoonweg extra op, maar het is zeker geen uitzondering. Dat noemen we ‘de valse lente’.”

De boerderij van de familie Luysterburg viert dit jaar haar 100e verjaardag en heeft dus al flink wat winters en zomers doorstaan. “Je groeit toch mee met het klimaat, of je dat nou wil of niet. En we zijn wel wat tegenslagen met het weer gewend hier op de boerderij, dus we moeten het er maar mee doen.”