Het Bevrijdingsfestival Zeeland zal dit jaar in aangepaste vorm doorgaan. Normaal komen er zo’n 35.000 bezoekers naar het festival, maar nu kun je thuis op de bank kijken en luisteren naar een radio- en tv-programma waar verschillende gasten voorbij komen. Niet de organisatie van het festival, maar de horeca blijkt het hardst onder deze aangepaste editie getroffen te worden. 

Waar de mensenmassa normaal op 5 mei staat, op het Bellamypark, is café Soif gevestigd. Voor het café is 5 mei normaal ‘een hele hectische, drukke dag’: “Dan is het echt gekkenhuis”, aldus Anikka Meijboom, eigenaresse van Soif. “Alles is dan weg; we hebben geen terras meer, alleen buitenbarretjes en alles is in plastic bekers. Het is totaal iets anders dan normaal.”

15.000 euro

Dit jaar gaat 5 mei er volgens de eigenaresse een stuk rustiger uitzien. “Met mooi weer halen we echt wel 15.000 euro omzet op een ‘normaal’ Bevrijdingsfestival. Ik weet niet wat de weersverwachtingen nu zijn en of we open mogen, maar als het nu zestien graden met regen wordt, hebben we echt een dramatische dag.”

Niks mislopen

Cultuurwerf daarentegen, organisator van Bevrijdingsfestival Zeeland, loopt niks mis door de aangepaste versie van 5 mei. In onderstaand audio-item vertelt Onno Bakker, directeur van Cultuurwerf, hoe dat precies zit.