Na ruim vier maanden van volledig thuisonderwijs is er weer een sprankje hoop voor studenten aan hogescholen en universiteiten: per 26 april mogen studenten weer eenmaal per week naar de campus. Bij studenten heerst vooral opluchting.

De teleurstelling was groot toen begin december werd aangekondigd dat alle scholen hun deuren voor ten minste een maand moesten sluiten. Basisscholen konden al snel weer open en ook scholieren en studenten aan het mbo konden vanaf 1 maart weer fysiek les krijgen. Goed nieuws voor het hoger onderwijs bleef echter lang uit. Tot nu, want vanaf 26 april mogen studenten aan hogescholen en universiteiten weer eenmaal per week een dagje fysiek onderwijs krijgen.

‘‘Dit is echt een heel goed teken’’, vindt Dahran Çoban, voorzitter van studentenorganisatie ISO. ‘‘Hiermee laat het kabinet weten dat studenten niet vergeten worden. Ondanks dat veel andere versoepelingen toch niet doorgaan, kan het hoger onderwijs namelijk wel open.’’ Çoban zegt dat de laatste maanden voor veel studenten zwaar waren. ‘‘De studieresultaten zijn wel prima, maar zaken daaromheen gingen niet goed. Veel studenten klagen over eenzaamheid, depressies en andere problemen.’’

Zoeken naar het maximale

Student Lotte Reinacher, docent Engels in opleiding, herkent zich in het beeld dat Çoban schetst. ‘‘Ik heb bij al dat online onderwijs vaak last van gebrek aan motivatie of uitstelgedrag. Uiteindelijk werd alles wel goed geregeld door school, maar online lessen volgen in een klein kamertje thuis is gewoon niet fijn.’’ Reinacher hoopt dat er snel weer meer mogelijk is. Het ISO gaat zich daar in elk geval voor inzetten. Çoban: ‘’We moeten zoeken naar het maximale. Eén keer in de week fysiek onderwijs is goed, maar we hopen dat het snel meer wordt en dat in september alles zo goed als normaal is.’’