Het aantal vakantieboekingen steeg maandag, na het vertrek van de testvakantie naar Rhodos. Ondanks het negatieve reisadvies dat voor alle landen geldt, zag reisorganisatie Sunweb een stijging van 40% in het aantal boekingen. Jongerenreisorganisatie Simi Reizen zegt dat hun stijgende boekingscijfers samenhangen met het (reis)nieuws.

Maandag vertrokken 189 Nederlanders op testvakantie naar een resort op Rhodos. Cynthia Jongen van jongerenreisorganisatie Simi Reizen, ziet een verband tussen de testvakantie en de boekingen bij de organisatie. “Op dagen dat reizen in het nieuws is, komen meerdere boekingen binnen. Zo ook afgelopen maandag, toen de testvakantie begon.”

”Op dagen dat reizen in het nieuws is, komen meerdere boekingen binnen” – Cynthia Jongen, Simi Reizen

Toch loopt het nog geen storm bij Simi Reizen: ”De boekingen komen mondjesmaat. We merken dat mensen voorzichtig blijven met boeken. Toen een tijdje terug in het nieuws kwam dat Griekenland van code oranje naar code geel ging, stroomden de boekingen binnen. Helaas is het land nu weer oranje, dat zorgt voor onzekerheid bij de boeker.” Of de testvakantie Simi Reizen een blijvende boekingsstijging oplevert, betwijfelt Jongen: ”Maandag kregen we meerdere reserveringen, maar andere dagen kwamen er helemaal geen binnen. Zo schommelt het van dag tot dag.”

Drukte
Ook bij reisorganisatie Sunweb steeg de verkoop van vakanties. “Vorige week zagen we in de boekingen een stijging van 40% ten opzichte van de week ervoor. Tevens zien we een stijging in het aantal websitebezoekers’, vertelt Martine Langerak van Sunweb Group. ”Of dat enkel te danken is aan de testvakantie durf ik niet te zeggen, maar het lijkt een positief effect te hebben.”

Madelon van der Hof, woordvoerder van Schiphol, laat weten dat de luchthaven vooralsnog geen stijging in het aantal passagiers heeft gehad.

Studenten op vakantie
Studente Edith Lucieer was deze week op de luchthaven. Ze is één van de gelukkigen die deze week in het resort op Rhodos vertoeft. “De enige verschillen met een andere vakantie, zijn dat je niet uit het resort kan en kapjes moet dragen als je loopt.’’ Die aanpassingen heeft Edith graag over voor een weekje weg: “Het zwembad, de nieuwe mensen, de vlucht en het lekkere weer zorgen voor het vakantiegevoel. Als er geen corona was, was dit niet mijn ding geweest. Nu was ik zo toe aan een andere omgeving, dat dit echt een verademing is.’’

”Als er geen corona was, was dit niet mijn ding geweest” – Edith Lucieer, testvakantieganger

Waar de één maatregelen voor lief neemt, wijzigt de ander haar vakantieplannen. Zo vertelt tweedejaars geschiedenisstudent Marissa van de Kreke: ‘’Ik zou met familie naar Schotland gaan, maar door alle maatregelen in het Verenigd Koninkrijk hebben we besloten dat niet te doen. Mijn ouders zijn dol op Limburg, dus gaan we in de meivakantie daar naartoe. Dan ben je toch even in een andere omgeving.’’