In verschillende gemeentes zijn afgelopen jaar de gemiddelde begraafkosten enorm gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek van uitvaartonderneming Monuta. Uit het onderzoek blijkt dat in gemeente Westland die toename het grootste is: de grafkosten zijn daar in een jaar tijd met meer 1200 euro toegenomen. Volgens de woordvoerder van Monuta, Naomi Samson, zijn zulke stijgingen echt extreem hoog.

“Het is aan de ene kant logisch dat de prijzen zijn gestegen”, aldus Samson. “Grafkosten worden veelal bepaald aan de hand van inflatie. Vaak nemen de gemiddelde kosten dan zo’n twee á drie procent toe.” Dat is ook dit jaar het geval. De gemiddelde kosten zijn van 2949 euro vorig jaar naar 3036 euro dit jaar gestegen. “Toch zijn er dit jaar in verschillende gemeentes extreme toenames die ik nog nooit eerder heb gezien. Het is echt bizar.”

Prijsstijging

Zo ook in gemeentes Ede, Westland en Altena. In Ede zijn de prijzen met 39 procent toegenomen en ook in Westland en Altena is de stijging fors. “Gemeente Altena is een fusie van drie gemeentes die het gemiddelde tarief als prijs gebruiken waardoor er een prijsstijging is ontstaan”, verklaart Annely Peskens, woordvoerder van gemeente Altena. Hoewel gemeentes Ede en Westland niet wilden antwoorden op de prijsstijging, verklaarden andere gemeentes dat zij door oplopende onderhoud- en renovatiekosten de prijzen moesten verhogen.

Verder blijkt uit het onderzoek dat de grafprijzen extreem veel verschillen per gemeente. Zo kost een graf in Kerkrade 1217 euro en in Huizen 6843 euro, terwijl beide gemeentes een vergelijkbaar aantal inwoners en oppervlak hebben. Samson weet zelf ook niet waardoor dat komt: “Gemeentes zijn vrij om zelf de grafkosten te bepalen. Zo spelen grafrechten, de begrafenis zelf en het onderhoud een grote rol bij de prijs.”

Effect

Het effect van de toenemende grafkosten merkt ook uitvaartonderneming DELA. “Wij hebben het afgelopen jaar echt duidelijk gemerkt dat steeds meer mensen voor een crematie kiezen”, vertelt woordvoerder Ria Luichies. Een crematie is gemiddeld namelijk stukken goedkoper (€ 1391) dan een begrafenis, omdat er geen onderhoudskosten of grafrechten aan verbonden zijn. “Natuurlijk is niet met zekerheid te zeggen dat die toenemende drukte ligt aan de toenemende grafkosten, maar ik denk dat het er zeker wel iets mee te maken heeft.”