Cryptocurrency’s worden steeds populairder onder jongeren. Terwijl bekende munten zoals Bitcoin en Ethereum steeds groter worden, krijgen ook kleinere munten zoals Nano steeds meer aandacht. De populariteit van Nano zou onder andere versterkt moeten worden door WeNano, een app waarmee men op straat cryptocurrency’s kan verzamelen en delen. “Een soort Pokemon Go maar dan met geld”, licht gebruiker Forest Horsman toe. 

Gebruikers kunnen in de app ‘spots’ aanmaken, een locatie waarop iedereen Nano kan storten en opnemen. Om geld te ontvangen of te delen moet je fysiek naar de spot gaan. Het gaat in Nederland vaak om kleine bedragen zoals 0.1 Nano, dat is minder dan een euro. Toch is er een kans dat de gebruiker geluk heeft, zo werd op Centraal Station Amsterdam een spot van 25 Nano (momenteel 120 euro) aangemaakt. 

Populariteit 

“WeNano is een manier om het idee van cryptocurrency’s te verspreiden onder de mensen en daarmee de Nano populairder te maken”, vertelt Horsman. “Daarnaast is doneren een belangrijke toevoeging.

Het aantal spots in derdewereldlanden zoals Venezuela of Nigeria is best wel groot. De app is voor mij zo interessant omdat andere mensen zich bewust worden van het nut van een cryptocurrency en je kunt kosteloos geld delen met mensen die het nodig hebben.” 

Innovatief

Nano heeft een sterk streepje voor op andere cryptocurrency’s. Zo kan een gebruiker kosteloos bedragen overboeken binnen een fractie van een seconde. Dit is iets waarin andere munten zoals Bitcoin nog achterlopen. Daarnaast is Nano een groene munt en wordt de coin door velen als innovatief gezien. 

Duurzaamheid

Ook Davey Fokker is enthousiast en volgt de munt al lange tijd. “Veel cryptocurrency’s slurpen energie. Neem het Bitcoin netwerk dat bijna evenveel energie gebruikt als heel Nederland. Nano verbruikt daarentegen bijna geen energie, per transactie zo’n 0.000112 kilowatt (kWh) per uur. Bitcoin zit daar met een factor van ongeveer 50.000 overheen.”

“Vergelijk een betaalservice als Visa eens met Nano. Visa kan wereldwijd zo’n 7000 transacties per seconde aan. Als Nano ooit wereldwijd gebruikt wordt kan het zo’n 50.000 transacties per seconde verwerken. Het mooiste hieraan: dat netwerk zou kunnen draaien op één windmolen.” 

De Nano community is enthousiast over de munt. WeNano dient vervolgens als mond-op-mondreclame, vertelt Horsmann. “Als ik met vrienden ga wandelen vertel ik ze dat zij gratis geld kunnen verdienen, vaak zijn mensen dan al wel enthousiast. Vooral als het gaat om geld dat in waarde stijgt.”