Het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat organiseert vandaag en morgen samen met het Finse innovatiebedrijf Sitra een online conferentie over circulaire economie. Sprekers op de conferentie zijn onder meer Sigrid Kaag, Eurocommissaris Frans Timmermans en CEO-Philips Frans van Houten.

Circulaire economie houdt in dat er bestaande materialen en producten zo lang mogelijk worden gedeeld, verhuurd, hergebruikt, hersteld, en gerecycleerd om meer waarde te creëren. Bijvoorbeeld de deelscooters. Wanneer er vijf studenten allemaal een eigen scooter zouden hebben zijn er een stuk meer grondstoffen nodig dan wanneer ze allemaal een deelscooter gebruiken. 

Parijs akkoord

In 2050 moet Nederland, net als vele andere landen, de klimaatdoelen gehaald hebben die staan in het Klimaatakkoord. Woordvoerder van de conferentie, Ewout de Bruijn, legt uit waarom de conferentie nu gehouden wordt. ”Die klimaatdoelen moeten al over dertig jaar behaald zijn. Er moet actie ondernomen worden. De economie én de wereld zullen moeten veranderen.” Waarom die actie zo hard nodig is blijkt uit het voorbeeld dat De Bruijn geeft. ”Als de wereldbevolking doorgroeit op het hedendaagse tempo. Plus als er op dezelfde manier omgegaan wordt met de grondstoffen dan zijn er in 2050 drie aardbollen nodig.”

Wegwerpmaatschappij 

De maatschappij waarin we nu leven noemt De Bruijn een ‘wegwerpmaatschappij’. ”Deze maatschappij zullen we met z’n allen moeten omturnen tot een duurzamere maatschappij. Iedereen zal er tijd voor nodig hebben om dit te bewerkstelligen, van regeringen tot grote bedrijven en burgers. Maar daarom moet het juist nú al in gang gezet worden.” 

Mocht je de tweedaagse online conferentie willen bijwonen dan kan dit na inschrijving via onderstaande link. Op donderdag 15 april begint de conferentie om 15:00. Op vrijdag is de aanvangstijd 15:30. Meer informatie kan je vinden op www.wcefplusclimate.com

inschrijflink: Signup (b2clogin.com)