Willemstad- Het Curaçao Dolphin Therapy & Research Center (CDTC) heeft een ontheffing ontvangen. Hiermee kunnen ze nog steeds kinderen met ontwikkelingsbeperkingen, fysieke en emotionele aandoeningen helpen op de dag van de dolfijn.

De dag van de dolfijn was gisteren op 14 april. Dit jaar is deze dag in de lockdown op het eiland. Het is de dag waarbij milieuorganisaties extra aandacht vragen voor de problematiek en de zware milieuvervuiling in de oceanen en rivieren over de hele wereld, volgens het Wereld Natuur Fonds. Het is ook een dag om stil te staan bij wat dolfijnen voor mensen betekenen. ,,De dieren zijn gemoedelijk, vriendelijk en hebben enorm hoge intelligentie. Daarom kunnen ze kinderen met een beperking goed helpen naar een beter welzijn. De therapie is maar op 3 plekken te volgen, namelijk in Israël, Florida en op Curaçao”, volgens CDTC. ,,Kinderen en ouders wachten soms lang op een plekje en kijken ernaar uit”, volgens de begeleiders van de Dolfijnentherapie. Vandaar dat het voor hun enorm belangrijk is dat de therapie ondanks de pandemie toch door kan gaan. Vitale beroepen moeten een ontheffing aanvragen om zo toch door te kunnen gaan met hun werk.

De therapie
Stichting Dolfinn Heiloo regelt vanuit Nederland dat er kinderen naar Curaçao reizen om door de dolfijnen geholpen te worden. Dit is in samenwerking met het CDTC. ,,De therapie duurt 2 weken, waarvan de kinderen op alle werkdagen naar het CDTC gaan. Daar krijgen zij onder andere gespecialiseerde fysiotherapie en logopedie. De speelse interactie met de dolfijn zorgt ervoor dat de kinderen steeds nieuwe opdrachten willen doen. Door herhaling kunnen ze dit eigen maken en toe passen in het dagelijkse functioneren. Als beloning mag het therapiekind na de uitgevoerde opdrachten het water in, vervolgens mogen ze de dolfijnen opdrachten geven. Het zwemmen met dolfijnen is natuurlijk onderdeel van het leren tijdens de therapie, maar ook zeker als beloning voor het harde werken”, vertelt Joop Hofland van Stichting Dolfinn. De dolfijnen zwemmen alleen met de kinderen en de trainers. Het is verder geen commerciële aangelegenheid. ,,De therapie kan meerdere keren worden gedaan, het gebeurt vaak dat dan telkens weer vooruitgang wordt geboekt”, vertelt Joop. Het therapeutisch team van het CDTC geeft aan of herhaling kansrijk is.

Corona en de therapie
CDTC werkt volgens een COVID-19 preventie protocol, waarbij het reguliere programma niet anders is maar er wel op een veilige manier te werk wordt gegaan om toe te zien op ieders veiligheid, van mens en dier. Ook geldt de verplichting voor reizigers om zich voor hun reis naar Curaçao te laten testen op COVID-19. Normaal organiseert de Stichting Dolfinn in het dorp Heiloo evenementen om zo geld in te zamelen. ,,Vanwege corona liggen onze activiteiten volledig stil, maar de stichting heeft een kleine spaarrekening, waarmee we ook nu financiële ondersteuning zouden kunnen geven”, legt Joop Hofland van Stichting Dolfinn uit. ,,Het aantal kids dat via ons financiële ondersteuning krijgt om naar het CDTC te gaan wisselt per jaar van één tot 8 kinderen”, vertelt Joop.

De dolfijnen
,,Alle dolfijnen zijn in gevangenschap bij het CDTC geboren. Ze zijn dus niet in het wild gevangen”, legt Joop uit. De dolfijnen kunnen als ze dat zouden willen met niet al te veel moeite het bassin verlaten naar de open zee. Regelmatig wordt er ook met trainers erbij naar open zee gegaan. ,,De dolfijnen zijn toch altijd weer blij om terug te gaan”, zegt Joop.