Twitch-streamer Ludwig Ahgren heeft zichzelf voor een maand lang 24/7 live laten volgen op het platform. De Amerikaan deed dit voor drie verschillende goede doelen: St. Jude’s Hospital, de Humane Society en No Kid Hungry. Het doel van de stream van Ludwig, slechts een paar dagen live zijn, liep uit de hand.

Ludwig Ahgren, alias Ludwig, begon op 14 maart met een zogeheten sub-marathon, een concept van het platform Twitch, waar hij live te zien was. Dit werkt als volgt: iedere maand betaalt een abonnee vijf dollar aan de streamer. Met elk abonnement dat de streamer kreeg tijdens de marathon, werd de stream met een bepaalde tijd verlengd. Hij dacht bij aanvang van de stream nog maximaal een aantal dagen te halen, maar dit aantal liep rap op.

Van alle abonnementen betaalde Ludwig één dollar rechtstreeks aan St Jude’s Hospital en de Humane Society, een dierenrechtenorganisatie. Op de laatste dag van de stream werden alle abonnementen van die dag in z’n geheel gedoneerd aan het goede doel No Kid Hungry, wat tegen hongersnood vecht. In totaal had Ludwig aan het einde van de stream meer dan 270.000 abonnees, waarmee hij nu de grootste streamer op het platform is.

Unieke stream

Wat Ludwig met zijn maandlange stream bereikt heeft is uniek, omdat deze lengte nog nooit is voorgekomen. Stephen van Vlokhoven, online bekend als ThePens, is zelf ook een streamer op Twitch. Hij vertelt: “De marathonstreams die de standaard waren, waren eigenlijk 24 uur tot 48 uur lang. Je gamet. Praat met je kijkers. Het is eigenlijk gewoon een publiciteitsstunt. Het is vermakelijk voor kijkers dat je 24 uur lang live bent, waardoor je meer kijkers trekt dan bij een normale stream. Maar het zit tegen het randje van leedvermaak aan, want kijkers vinden het doorgaans ‘leuk’ om te zien dat de streamers moe worden.”

De stream van Ludwig was te vergelijken met het concept van het glazen huis, alleen dan langer en in z’n eentje. Van Vlokhoven: “Deze stream is het begin van een heel nieuw genre. Ik zie marathonstreams nu al meer gebeuren, zelfs door Nederlanders. Het is een evoluerend concept, maar of iemand ooit nog langer dan een maand gaat streamen, is nog maar de vraag. Voorlopig staat het record in ieder geval in handen van Ludwig.