In de schappen van supermarktketen Plus zal vanaf 2023 alleen nog maar kip liggen met een Beter Leven keurmerk. Momenteel bevat 27 procent van de verse, verkochte kip van deze winkelketen één ster. “Wij hebben dierenwelzijn hoog in het vaandel staan. Dit is een logische stap voor ons”, zegt Elise van Es, woordvoerder bij Plus. 

Na Albert Heijn, Lidl en Jumbo sluit Plus zich als vierde, grote supermarktketen aan bij het keurmerk. “Het is een flinke operatie om dit te realiseren”, vertelt Elise van Ee, woordvoerder bij Plus. “We hebben een uitvoerige samenwerking met onze pluimveebedrijven die nu bijvoorbeeld de stallen opnieuw gaan indelen om meer ruimte voor de kippen te creëren.”

Meer kip zijn
Anne Hilhorst van Wakker Dier is blij dat ook Plus overstapt op de Beter Leven-kip. “Tientallen miljoenen kippen krijgen door zo’n keurmerk een beter leven. Het ras verandert in een ras dat minder snel groeit en meer leefruimte heeft in de stallen met een overdekte uitloop waar ze kunnen scharrelen in de frisse buitenlucht. Hierdoor kunnen ze meer kip zijn.”

Toch valt er volgens Hilhorst nog veel te winnen. “Het één ster-keurmerk is de ondergrens van een goed leven voor kippen. Het is een stapje in de goede richting, maar het kan altijd beter, zoals de biologische kip met drie sterren.” Maar of dat haalbaar is, betwijfelt ze. “Consumenten kopen liever basisproducten die goedkoper zijn en waar een breed assortiment van is.”

Met z’n allen
Daarom is nu eerst het doel van Wakker Dier om alle Nederlandse supermarkten zo ver te krijgen om het welzijn van hun kippen te verbeteren. Wat daarbij opvallend is, is dat Aldi, de op drie na grootste supermarktketen in Nederland, (nog) niet bij het rijtje wil aansluiten. Net als Hilhorst valt ook Van Ee dat op. “Als we het met z’n allen doen, kunnen we écht wat betekenen voor de kippen”, zegt de woordvoerder bij Plus. 

In 2019 verkoos Wakker Dier Albert Heijn nog als ‘Liegebeest 2019’. Benieuwd waarom? Klik hier

Albert Heijn ‘Liegebeest 2019’