Vandaag overhandigde spelersvakbond VVCS een petitie aan de KNVB. Dit om een oproep te doen aan de KNVB om via wereldvoetbalbond FIFA druk uit te oefenen op de regering van Qatar. In 2022 vindt het WK voetbal hier plaats. De petitie is ondertekend door honderden profvoetballers uit de Nederlandse competities.

De voorzitter van de Vakbond voor contractspelers (VVCS) Evgeniy Levchenko overhandigde vandaag een petitie aan de KNVB. De bedoeling is om zo de werkomstandigheden en rechten van arbeidsmigranten te verbeteren.

Qatar en Petitie
‘’Of zo’n actie zin heeft hangt er vanaf of er uiteindelijk genoeg druk ontstaat om iets te veranderen’’ zegt Ruud Bosgraaf, Senior persvoorlichter bij Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie houdt zich al lang bezig met Qatar en ook specifiek de arbeiders in het land. ‘’Maar het helpt natuurlijk als er een signaal komt, zeker van bijvoorbeeld de VVCS.’’
‘’Door druk uit te oefenen op de KNVB spoor je hen weer aan dit te doen bij de FIFA. De FIFA zou van de regering in Qatar moeten eisen dat ze beter betalen aan arbeidsmigranten, dat werknemers van baan kunnen veranderen en een vakbond kunnen oprichten.’’

Boycot
Een boycot zou ook een middel kunnen zijn om een statement af te geven. Toch heeft dat in dit geval niet de voorkeur, ook niet bij Amnesty International. ‘’Stel dat veel landen het toernooi gaan boycotten’’, zegt Bosgraaf, ‘’dan is er een grote kans dat het hele toernooi niet doorgaat. De werknemers sturen ze dan naar huis en dan hebben ze ook geen werk meer.’’
Amnesty International wil daarom vooral kijken naar het verbeteren van de werkomstandigheden. ‘’Statements die ertoe leiden dat er druk ontstaat op de FIFA en de regering in Qatar kunnen bijdragen aan de verbetering van de werkomstandigheden’’, zegt Bosgraaf. ‘’Een boycot gaat nu niet meer helpen, die had je dan in moeten zetten in 2010, toen werd het toernooi aan Qatar toegewezen.’’

KNVB
De VVCS laat op de website weten dat secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB verheugd is met de actie. De Jong vindt het bemoedigend te horen dat zoveel spelers betrokken begaan zijn met de werkomstandigheden van arbeidsmigranten in Qatar. Verder zal de KNVB zijn best doen de gewenste druk op de FIFA uit te oefenen verzekert De Jong.

Qatar petitie
Ruud Smolders