Na een jaar van afwezigheid is de Amstel Gold Race dit weekend weer terug. Het zal allemaal net wat anders zijn. De rit is namelijk aangepast en er zullen geen supporters aanwezig zijn. Ook voor de deelnemers zelf zal het anders zijn.

‘’Er zijn veel gesprekken geweest over hoe je een wedstrijd tijdens de coronaperiode moet organiseren’’, geeft Roy Schriemer, persvoorlichter van de KNWU aan. ‘’Het moet in dit geval gaan over de topsporters, deze moeten getest worden.’’ Alle aanwezigen moeten een negatieve test kunnen overleggen. Daardoor is het dus te lastig ook  publiek toe te staan. ‘’Bij hen weten we niet precies weten of zij wel of geen corona hebben’’, aldus Schriemer. Het feit dat dit evenement in de buitenlucht is, veranderd hier vooralsnog overigens niets aan.

Gemengde gevoelens
De wielrenners zelf geven bij de KNWU aan dat ze vooral blij zijn dat er überhaupt wedstrijden door kunnen gaan.‘’ Bij voorkeur zouden ze natuurlijk met publiek willen rijden’’, aldus Schriemer. ‘’Maar dat is helaas geen keuze, dus zijn ze in deze tijd blij dat een wedstrijd doorgaat. Dan maar zonder publiek. Het alternatief is namelijk helemaal geen wedstrijd rijden. De sfeer gaan ze wel missen, maar het is alvast iets.’’

Missen van het publiek?
Sportpsycholoog Jan Sleijffer legt uit dat de ene sporter het publiek erg zal missen en de ander juist beter zal presteren doordat er geen toeschouwers zijn. ‘’Je kunt het in twee categorieën indelen: persoonlijkheid en niveau. Een ervaren sporter is gewend aan het publiek en vindt het fijn, in ieder geval fijner dan een beginner. Een beginner is namelijk al blij dat hij mee mag doen en heeft genoeg aan zichzelf. Extra druk van het publiek is dan een nadeel.’’

Kijkende naar de persoonlijkheid spreekt Sleijffer van het verschil tussen extraverte en introverte sporters. ‘’Iemand die heel open en sociaal is, mist het publiek en zal in prestaties eerder achteruit gaan zonder dat publiek. Een introvert persoon zal het juist fijner vinden en zonder de druk en afleiding tot betere prestaties komen.’’

Sleijffer denkt dat men bij wielrennen het publiek minder snel zal missen dan bij bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd. ‘’Zowel voor de kijker als de sporter zelf speelt het publiek bij wielrennen een minder belangrijke rol. Ook tijdens trainingen is het anders. Bij een wielrenner is daar niet altijd iemand aanwezig. Tijdens een voetbaltraining is dat wel vaker het geval.’’

Andere invulling
De Amstel Gold Race wordt dit jaar ook anders ingevuld. Dit jaar wordt gereden op een afgesloten parcours. Een lokale omloop van 17 kilometer in het Heuvelland tussen Valkenburg en Maastricht. In dit traject zitten de beklimmingen van de Cauberg, Geulhemmerberg en Bemelerberg.  Dit alles om eventuele supporters en toeschouwers weg te houden. Schrieder: “Ik denk dat deze koers zwaarder wordt dan normaal.”