Dit weekend vindt de vierde Nationale Bijentelling plaats. De bij is bedreigd en heeft hulp nodig. Daarom hoopt Naturalis Biodiversity Center dit jaar op een recordaantal bijentellers. Hoe gaat deze telling precies in zijn werk en hoe kun je de bijen het beste tellen?

Zaterdag 17 en zondag 18 april vindt de Nationale Bijentelling plaats. Tijdens deze twee dagen tellen Nederlanders in hun achtertuin, op hun balkon of ergens in een groen stuk in hun woonplaats bijen. Je kan ook op andere plekken tellen, zolang je maar op het telformulier aangeeft waar op. “Onderzoekers gebruiken de resultaten van de Nationale Bijentelling om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen toe- of afnemen” zegt Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur en bijenexpert bij Naturalis. Dat is erg belangrijk volgens Naturalis, want van de 360 bijensoorten in Nederland is ruim de helft bedreigd.

Hoe moet je ze tellen?

Volgens Josien Schraverus, woordvoerder van Naturalis, is het belangrijk dat je een zonnig en droog moment op de dag kiest. “De bijen komen naar buiten wanneer het zonnig is. Met regen en wind zal je ze niet snel zien. Als je een moment hebt gekozen, ga dan rustig zitten en wacht tot je de eerste bij ziet. Wanneer je de eerste hebt gespot, loop dan een rondje en ga op zoek naar andere bijen.” In deze tijd van het jaar kun je 16 verschillende soorten die meedoen in de telling spotten in je tuin’, aldus Schraverus. “Wanneer je er per ongeluk eentje dubbelt telt, is dat niet erg. Het gaat uiteindelijk om gemiddelden. Ook als je een soort niet direct herkent, kun je dat in het formulier aangeven met ‘bij of hommel onbekend’.

Bijenvriendelijk

‘Een bijenvriendelijke omgeving stimuleert het aantal bijen in je tuin’, vertelt Schraverus. “Je kunt bijvoorbeeld bijenvriendelijke planten neerzetten, of wat tuinafval in je tuin laten liggen. Hier komen bijen namelijk op af, want ze bouwen daar hun nestjes in. Ook is het voor bijen beter om je gras niet te vaak te maaien. Laat die paardenbloem maar gewoon staan en in bloei komen.”

Zondagavond om acht uur sluit de Nationale Bijentelling en meteen daarna kun je via de website https://www.nationalebijentelling.nl/ de resultaten zien.

Zie voor meer informatie over de bij https://nieuwsredactie.fhj.nl/index.php/2021/04/09/het-probleem-van-de-bij/