TILBURG – De buitenschoolse opvang (BSO) voor kinderen mag haar deuren weer openen. De buitenschoolse opvang, die eerder alleen open was voor noodopvang, mag zich weer opmaken voor soms wel het dubbele aantal kinderen van de afgelopen weken. Hoe gaat Sport-BSO De Pellikaan uit Tilburg hier mee om? Bij Jurgen Wens, directeur van de BSO, overheerst vooral blijdschap.

Jurgen Wens is blij met de opening, vooral ook voor medewerkers, ouders én kinderen. “Alle medewerkers kunnen weer volledig worden ingezet en daarmee weer hun originele contracturen draaien, wat hiervoor niet altijd kon. Ook zie je dat ouders het echt even nodig hadden dat kinderen weer naar ons toe konden komen. De kinderen zijn ook dolblij hoor ik van alle kanten. Ze kunnen weer lekker komen sporten.”

Ook medewerker Max Deykers, van Sport-BSO De Pellikaan uit Tilburg, is blij dat de BSO weer open mag: “Ik vind het fijn dat we weer helemaal opengaan omdat ik het aanbieden van de sportlessen miste. Tijdens de noodopvang gaf je les aan hooguit tien kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd. Vaak werden er kinderen vroeg opgehaald waardoor je met een steeds kleinere groep stond.”

Drukte

Dat het weer drukker wordt, moet volgens Deykers geen probleem zijn, er komen namelijk ook weer meer medewerkers op de vloer. “Wij zijn goed voorbereid op de situatie van een volle BSO en voor de lockdown is dit ook altijd goed gegaan. De kinderen zullen moeten wennen en we zullen de regels weer vaak moeten herhalen, maar het is eigenlijk hetzelfde als de start na een zomervakantie.”
Directeur Wens voegt toe: “We hebben alles goed uitgewerkt. De kinderen moeten iets slimmer verdeeld worden zoals grote en kleine kinderen gescheiden. Ook het personeel moet beter worden verdeeld. Zodat niet iedereen in quarantaine hoeft, mocht er een besmetting zijn.”

Corona

Op BSO’s komen veel kinderen van verschillende scholen samen. Op veel scholen moeten klassen mét docenten in quarantaine als er een leerling of docent positief getest is op corona. Dat dit voor de BSO-medewerkers een reëel scenario is, daar is Max zich bewust van: “Ik geef ook les op twee basisscholen en ik heb ongeveer één keer in de twee weken een leerling in de klas die positief is waardoor de klas en ikzelf ook in quarantaine moeten. Ik denk dat de overheid geen rekening heeft gehouden met een BSO van onze capaciteit waar leerlingen van meerdere scholen naartoe komen. Ik denk dat ze echter alleen een beeld hebben van een BSO die aan de school zit. Ik ben er bang voor dat er binnen twee weken de eerste corona-infectie op de BSO zal zijn. Ik ben dan heel benieuwd wat er gebeurt en wat de consequenties zijn.”
Op de vier locaties waar Wens directeur is, is er in de afgelopen tijd nog geen besmetting geweest. Hij hoopt dit zo te houden.