Dierentuin Artis in Amsterdam opent 16, 17 en 18 april haar deuren. Het dierenpark doet mee aan ‘testen voor toegang’, een initiatief vanuit de Rijksoverheid. Bij deze proefopenstelling mag je alleen naar binnen met een negatieve coronatest, dit onderzoek is een manier om de samenleving eerder te kunnen openen.

De proefopenstelling van Artis is net als andere testevenementen een onderzoek om te kijken of de samenleving eerder van de rem kan. Een woordvoerder van Artis liet schriftelijk weten dat zij het niet eens zijn met de gang van zaken. Artis is van mening dat het bezoekers veilig kan ontvangen zonder test vooraf. Zij hebben dit vorig jaar ook gedaan en hopen dat het park daarom ook zo snel mogelijk weer open mag om bezoekers te ontvangen. De Amsterdamse dierentuin is grotendeels in de buitenlucht.

Verspreiding corona in de buitenlucht

Uit onderzoek blijkt dat de kans op besmetting met het coronavirus buiten negentien maal kleiner is dan binnen. Het virus verspreidt zich door middel van druppeltjes. Deze druppeltjes waaien buiten als het ware weg waardoor de kans klein is dat je de adem van een ander inhaleert. Binnen is deze kans groter, omdat de lucht hier minder beweegt en druppeltjes in de lucht kunnen blijven hangen; ‘aerosolen’. Hier is de kans groter dat je de lucht van een ander inademt. Het is niet onmogelijk om buitenshuis besmet te raken, maar de kans hierop is veel kleiner. Artis vindt ook daarom ook dat zij veilig hun deuren kunnen openen en testen vooraf niet nodig is.

Audio – Bezoekers van de proefopenstelling

Dianora en haar dochter hebben genoten van de proefopenstelling