Het elektrische automerk Polestar heeft aangekondigd om een volledig klimaatneutrale auto te bouwen in 2030. Polestar wil de traditionele manier van auto’s bouwen aanpakken. Het gaat kijken naar de hele productie- en ontwikkelingslijn van de auto-industrie. 

Er zijn al eerdere plannen verschenen van automerken om de auto-industrie op de schop te gooien, maar die plannen waren niet zo concreet als dat van Polestar. Bij het bouwen van de klimaatneutrale auto zal er gekeken worden naar de levenscyclus, het winnen van grondstoffen naar gebruik en de recycling van het eindproduct. Het zal een opgave worden om dit alles te realiseren.

Toch denkt Joeri van Dam, elektrisch autojournalist, dat het Polestar gaat lukken. ”Ik heb geen idee hoe ze het gaan doen. Maar als ik kijk naar wat Volvo, het zustermerk, in het verleden gezegd en ook behaald heeft verwacht ik dat het Polestar ook moet lukken. We gaan van het positieve uit.”

Duurzaamheidsverklaring

Het Zweedse automerk gaat werken met een productduurzaamheidsverklaring. Wanneer je een Polestar aanschaft krijg je deze erbij. Hiermee kun je zien wat de CO2-voetafdruk van de auto is en hoe de risicomaterialen (bijv. accu’s) getraceerd zijn. Van Dam verwacht dat vooral bedrijven hier wel oren naar zullen hebben. ”Het milieuaspect weegt steeds belangrijker mee wanneer bedrijven aanbestedingen doen. Als een bedrijf een heel CO2-neutraal wagenpark heeft, kan dit heel positief werken om een aanbesteding te winnen.”

Ford Mustang                                                            

Maarten van der Westen is parttime autojournalist en is zich bewust van het feit dat er verandering moet komen met betrekking tot het milieu. Maar hij is minder positief over de te  verwachte plannen van Polestar. ”Het is een proces wat ze nu in gaan zetten en het streven is mooi, maar ik denk dat het lastig is gezien de grondstoffen die ze nodig zullen hebben. Dan moeten ze de accu’s heel efficiënt gaan maken.”

Naast autojournalist is Van Der Westen ook eigenaar van een Ford Mustang. Hij is zeker niet bang dat elektrisch rijden de toekomst is. ”Als vrijwel iedereen elektrisch gaat rijden, zullen de problemen van de benzine auto’s zichzelf oplossen. Bijvoorbeeld de uitstoot zal dan een heel stuk minder zijn omdat er veel meer elektrisch gereden zal worden.”

Maarten van der Westen. Maarten zijn Ford Mustang GT 4,6 liter V8

Daarnaast zullen de echte liefhebbers zoals hij de rijervaring van een benzine auto niet kunnen missen. ”Die emotie wanneer ik in mijn Mustang zit en ik voel alles bewegen en schudden. Dat kan je niet missen. Het is het hele pakket van het gehoor tot de geur van benzine. Dat zijn andere gevoelens dan bij een elektrische auto.”  

Of Polestar het gaat redden is dus nog maar de vraag. Polestar zal ook aan het vervoeren van de auto’s moeten denken. Het merk produceert hun auto’s in China en worden door middel van scheepvaart vervoerd. Dit is een vervuilende manier van vervoeren. Hoe Polestar hiermee om zal gaan is nog niet duidelijk.